Un migdia de juny del 1978, els veïns de la Model van contemplar atònits com 45 presos violents sortien de les clavegueres. Aquesta va ser una de les fugues més massives d’una de les presons de l’estat.

La fuga

L’organitzador de la fuga va ser Juan Manuel López Peláez, “El Rubi”, un atracador molt violent que anys després la policia va trobar mort a Barcelona sense dos dits de la mà.

Vint dels atracadors es van organitzar en torns de dues persones. Anaven a la infermeria i aprofitaven per baixar a un soterrani en desús on antigament es feien les execucions a garrot vil. Allà van estar treballant durant un mes. Baixaven, i amb eines de la pròpia presó, van excavar un túnel de 15 metres que connectava amb la xarxa de clavegueres.

La idea era que tots sortissin alhora, però Dieguito, “El malo”, i dos companys seus no es van esperar i van sortir 10 minuts abans. Va ser a les quatre de la tarda del 2 de juny. Els fugitius es van vestir amb la roba dels judicis per no cridar l’atenció. Un cop fora, alguns van robar els cotxes que passaven per allà; d’altres, se’n van anar amb metro. La idea era anar a les cases de les mares, les xicotes o els amics, agafar forces i tornar a fugir abans que la policia els anés a buscar.

Testimoni dels fets

Fidel Amigo, propietari del bar Azul, al carrer d’Entença, recorda com va veure sortir els presos de la claveguera que hi ha al mig del carrer. Els cotxes s’havien d’aturar i els fugits corrien cap a totes bandes. Un d’ells, es va pujar en un taxi i la policia li va disparar a la cama. Malgrat es van escapar 45 presos, Dieguito, “El malo”, va dir que era una fuga pensada perquè se n’evadissin 600.

“Clients habituals”

La fuga va suposar un gran sotrac per la Policia Nacional. Molts dels fugitius eren els seus “clients habituals”, atracadors molt violents, alguns amb homicidis a l’esquena, com El malo o el germà del Vaquilla, que només escapar-se va anar a buscar el proxeneta de la seva xicota i el va matar.

Per tenir una mica de context, val a dir que en aquella època, a la Model hi havia 2.600 presos. Aquella massificació causava conflictes constants. La Coordinadora de Presos Espanyols en Lluita, creada el 1976, reclamava la reforma penitenciària.

I després?

La gran fuga de la Model va agafar desprevinguda la Policia Nacional, que va trigar vuit anys a agafar el darrer dels 45 evadits. Molts d’aquells joves atracadors van caure en l’heroïna.

L’any 1995 es va decretar una amnistia pels fugits del 1976. Aleshores, ja només en quedaven 25 de vius. Actualment, només en queden quatre. Almenys un està a la presó.

Ens ho explicava la periodista d’El País, Rebeca Carranco, al 2017 en aquest capítol del ‘Va passar aquí.