El 14 de juliol del 1984, el mafiós Raymond Vacarizzi va rebre dos trets mortals quan va treure el cap per la finestra de la seva cel·la a la presó Model per saludar la seva esposa, que era al carrer. Un sicari li havia disparat amb un rifle de mira telescòpica des d’una terrat del número 30 del carrer de Provença.

L’escriptor de novel·la negre, Andreu Martín, relata aquests fets de pel·lícula en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.

Qui era Vaccarizi?

Raymond Vaccarizi, amb el sobrenom d”El diable”, era el gàngster més buscat de França, cap de la màfia de Lió. La Interpol el va detenir a Barcelona per la Interpol el març del 1983 per la seva presumpta vinculació a la màfia marsellesa. El mafiós francès que estava acusat de triple assassinat, una vintena d’atracaments i de proxenetisme, estava a punt de ser extradit pel Govern espanyol.

Els autors del crim

Andreu Martín explica com Julio Balader, un sicari que sempre va treballar per màfies, estava implicat en l’organització de l’assassinat i va ser jutjat l’any 1987, però va quedar en llibertat per un defecte de procediment. Les investigacions policials van apuntar Gerald Montreuil com a l’autor dels trets precisos des del terrat quan Vacarizzi va sortir als barrots de la seva cel·la, la 314, per saludar l’Antoniette, que era al carrer de Provença com feien diàriament molts familiars per parlar amb els reclusos.

Segons els investigadors, el mòbil d’aquest assassinat per encàrrec estava relacionat amb el fet que Vacarizzi donés detalls i proves sobre els caps de la màfia que operava a França.