Al número 62 del carrer del Taulat hi ha una farmàcia fundada el 1877 que forma part de la crònica negra del barri del Poblenou.

Joan Agustí Carreras, farmacèutic i alcalde

La farmàcia la va obrir a finals del segle XIX en Joan Agustí Carreras, farmacèutic i polític, quan només tenia 27 anys. Quatre anys abans, amb 23, havia estat president de la Societat l’Aliança del Poblenou, un càrrec que va mantenir fins a la mort.

Carreras va entrar molt jove a la política i va ser alcalde de Sant Martí de Provençals quan encara era una vila independent. Va ser un alcalde popular i polèmic. Tenia molts altres negocis al barri i se li va criticar que es dedicava més a atendre’ls que a la feina d’alcalde.

Un tret al cap

Al final de la seva vida, amb 41 anys, un amic seu li va fer una entrevista per la publicació ‘L’arc de Sant Martí’. Carreras li va explicar que estava molt deprimit perquè molts dels companys als qui ell havia afavorit, li havien girat l’esquena. També van parlar de corrupció per la desaparició de 40.000 duros dels comptes de l’Ajuntament. I fins i tot van parlar de desenganys amorosos. Després d’aquesta conversa plena de confessions, se’n va anar a casa seva, sobre la farmàcia, i es va engegar un tret al cap. Diuen que va deixar una nota que deia: “Que Dios perdone a los culpables”.

La mort de Carreras va ser molt sonada. L’enterrament va ser multitudinari i, malgrat en l’època els suïcides no s’enterraven a terreny sagrat, va ser enterrat al cementiri del Poblenou. També trobem, al terra de la rambla del Poblenou una inscripció en bronze edicada a Joan Agustí Carreras.

Més morts violentes

A més de Carreras, hi ha hagut altres farmacèutics relacionats amb la farmàcia Taulat que han tingut morts violentes.

El primer va ser Delfí Sánchez, denunciat per un treballador seu amb l’esclat de la Guerra Civil. Se’l va acusar de religiós i burgès. Un escamot de la CNT el va anar a buscar i se’l va endur al cementiri de Montacada, on va ser afusellat. Durant molts anys, a la postguerra, la farmàcia es va dir Viuda de Sánchez.

Més tragèdies. A finals dels anys 80, la farmacèutica propietària de la farmàcia Taulat va ser assassinada pel seu marit als 34 anys quan estava embarassada. El crim masclista es va perpetrar amb una escopeta de caça de dos canons. L’assassí es va suïcidar després de cometre el crim.

Ho va explicar Jordi Fossas, president de l’Arxiu Històric del Poblenou, en aquest capítol de ‘Va passar aquí’.