El Bosque Multicines, a la rambla de Prat, 16, és l’única sala centenària que queda a la ciutat. Aquest és un dels 13 cinemes centenaris del país que s’han recollit al catàleg de l’Acadèmia del Cinema Català: ‘Cinemes centenaris de Catalunya’.

Una recerca de cinemes centenaris

Amb motiu del Dia Mundial del Patrimoni Audiovisual del 2020, l’Acadèmia del Cinema Català i el periodista Toni Vall han fet una recerca per descobrir i homenatjar els cinemes encara actius a Catalunya que van començar les projeccions fa més de 100 anys.

Aquesta recerca ha comptat 13 sales a 12 poblacions catalanes. A Barcelona, queda un únic cinema centenari, el Bosque Multicines del Grup Balañá. El periodista encarregat de la recerca, Toni Vall, explica que en el catàleg s’han volgut recollir “històries de supervivència i de moltes, moltes vivències”.

El 1905 va néixer el Teatre del Bosc

El Bosque Multicine va néixer el 1905 com a Teatre del Bosc. El nom prové a la seva ubicació, ja que aquest espai cultural es va situar al bosc que ocupava la finca de La Fontana. “Originalment era una sala, va patir una transformació als anys 10. L’any 65 va obrir amb una reforma molt important que va convertir-lo en un espai molt adequat als temps que vivien, als anys 50-60, en el qual l’oci i l’assistència tenia molt a veure amb les famílies, amb les grans pel·lícules de Hollywood”, explica Toni Vall.

La reforma de la primera dècada del segle passat va incorporar un grup escultòric a la façana que s’ha mantingut fins a l’actualitat. Es tracta de quatre rostres de Gargallo que representen a Picasso, Isidre Nonell, Ramón Reventós i el mateix artista.

L’any 1965 es va aixecar un edifici nou

El canvi més important va ser l’any 1965, quan el propietari, Pere Balañá, va decidir tirar a terra l’antic edifici i aixecar-ne un de nou. L’estrena va ser el 22 de desembre amb la pel·lícula ‘El padrecito’. de Cantinflas.

cinema Bosque

En aquell moment, a Gràcia hi havia una vintena de cinemes funcionant. La sala es va anar adaptant als nous avenços tecnològics i l’any 75, amb l’estrena de ‘Terremoto’, es va generar un conflicte amb els veïns amb l’arribada del Sensorround.

Toni Vall apunta que la pel·lícula “sonava tan fort que els veïns es queixaven. Va haver-hi polèmica, però finalment es van entendre, van abaixar una mica el nivell del so i van poder dormir el que quedava de projecció”.

El 1998 passa a ser un multisales

L’últim canvi del cinema va ser el 1998, quan va reobrir convertit en multisales. El cinema s’ha mantingut en aquest espai, tot i que ha anat canviant d’embolcall amb diverses reformes. Ha mantingut la mateixa filosofia de grans estrenes i propostes familiars.