Un home surt d'una farmàcia sense els medicaments després de col·lapsar el sistema informàtic

La Taula de la Professió Infermera, formada pel Consell General d’Infermeria (CGE) i el Sindicat d’Infermeria (SATSE), ha traslladat al Ministeri de Sanitat i l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) la seva oposició a la realització de tests ràpids de detecció de la covid-19 a les farmàcies.

Es tracta d’una denúncia que ha sorgit arran que la Comunitat de Madrid reclamés aquesta possibilitat, una opció que també ha valorat Salut, amb relació als tests d’antígens, i a la qual els farmacèutics s’han mostrat favorables.

Risc sanitari

La taula assegura que aquesta proposta vulnera diverses lleis del marc jurídic sanitari i que posa en risc la seguretat i salut de la ciutadania. Destaca que els farmacèutics no tenen les atribucions, competències ni formació per realitzar proves diagnòstiques. A més, insisteix que la configuració de les oficines de farmàcia tampoc no permet transformar-les en centres per a la realització d’aquests tests.

Possibles accions legals

“Entre un establiment sanitari destinat fonamentalment a la conservació i dispensació de medicaments i un centre o servei de diagnòstic clínic hi ha una diferència substancial que no se salva amb la invocació genèrica del caràcter sanitari de la professió farmacèutica”, assenyala la taula. En aquest sentit, afirma que, si s’acaba portant a terme la proposta, prendria “totes les accions legals oportunes a escala nacional i europea”.

Altres inconvenients de realitzar els tests a les farmàcies

La Taula Infermera també destaca que per aconseguir detectar els casos de coronavirus precoçment i activar la coordinació de seguiment dels positius, el seu aïllament i el dels contactes estrets, és imprescindible la comunicació a les autoritats sanitàries i el registre a les històries clíniques, processos als quals les farmàcies no tenen accés.