La memòria d’un bruixot de Barcelona està escrita a les parets d’un carrer que porta el seu nom. És el carrer d’Estruc, a només dos minuts de la plaça de Catalunya però força desconegut i, sobretot, màgic i misteriós!

El bruixot de la bona i la malastruga

El carrer d’Estruc està documentat des del segle XIV, aleshores amb el nom de n’Astruc, mot derivat d'”astrum”, sortós, d’on surt la paraula astrugança, emprada en els mots “bonastrugança” o “malastrugança”.

Fa uns anys, l’hipnòleg Ricard Bru va impulsar la col·locació, al principi i al final del carrer, de dues plaques que expliquen que en aquest lloc, al segle XV, hi va viure un mag, un bruixot, un astròleg, anomenat l’Astruc Sacanera.

La pedra escurçonera

Al número 2 d’aquest carrer hi ha una altra placa que recorda que en aquest edifici s’hi feia i es venia la pedra escurçonera, una pedra feta a partir d’un os de la serp i que es considerava l’antídot contra les picades d’escurçó.

Els veïns del barri de l’època eren persones amb pocs recursos i escassa formació. Això explicaria, en part, la creença en aquests guariments màgics.

Un crim horrible

A principi del segle XX, al carrer de l’Estruc s’hi van viure diferents crims. Un dels més sonats va passar el 1909, a l’entresol del número 30. Hi vivia un matrimoni amb una filla de quatre mesos. Les penúries econòmiques els van obligar a rellogar una habitació a un noi anomenat Lluís. En Lluís semblava educat i correcte, i tenia feina en una fàbrica del Raval. Però passat un temps, els veïns van començar a percebre un estrany canvi d’actitud en el matrimoni, que ja ni entrava ni sortia de casa per anar a treballar ni per anar a comprar. El Lluís era l’únic que anava i venia. Davant d’aquest misteri, algú es va animar a trucar a la policia. També hi va anar la premsa.

La crònica de l’època de “La Vanguardia”, titulada “Crimen horrible”, explica que quan van entrar al pis es van trobar amb el cadàver del pare “terriblement mutilat”. El de la mare i el del fill, degollats. També hi van trobar el cos sense vida d’en Lluís, encara calent, amb una nota de suïcidi.

La policia va concloure que en Lluís havia matat la família i després s’havia suïcidat. Però la gent del barri va comentar molt el cas perquè mai no va quedar clar el motiu de l’assassinat múltiple.

Misteris encara presents

Avui, al número 14 del carrer d’Estruc, encara hi ha uns esgrafiats molt misteriosos, amb calaveres i éssers fantàstics, dels quals se sap ben poca cosa.

També hi ha una numeració dels portals paral·lela a l’oficial. Són nombres amb anotacions cabalístiques. Segons la llegenda, si es llegeixen tots, s’obté la bonastrugança.