La Ganiveteria Roca, a la plaça del Pi, 3, va ser fundada l’any 1911 per Ramon Roca. Avui, s’ha convertit en la botiga de referència de les eines de tall, tant ganivets com productes per l’afaitat. Lluís Torrente, gerent del negoci, explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

Ganivets barcelonins; tècnica alemanya i francesa

Ramon Roca va fundar el negoci a la placeta del Pi, justament darrere de l’església del Pi. Abans, es va formar a França i Alemanya en fàbriques d’eines de tall. Allà, va aprendre les tècniques com la de forja o la d’esmolat. Aquells coneixements li van servir per començar el negoci a Barcelona. D’aquella època a la botiga es conserva una enclusa que ell mateix va comprar el 1912. Amb el temps, el negoci va créixer i, el 1916, Roca va agafar el local de la plaça del Pi, 3, el lloc que encara avui ocupa.

Com que el negoci anava a més, el germà de Ramon Roca, en Josep Roca, s’hi va afegir. El 1918, el fundador va morir a causa de l’epidèmia de grip de l’època i, en Josep, amb 18 anys, juntament amb la seva esposa, Caterina, se’n van fer càrrec de l’empresa.

Actualment la família Roca ja no regenta el negoci, però els gerents del negoci mantenen intactes la tradició i els valors fundacionals.

Producte de tall de qualitat

La Ganiveteria Roca treballa tota mena d’articles de tall: ganivets, tisores, navalles d’afaitar, etc. Tenen molta varietat de productes però, sobretot, molta qualitat. A més, ofereixen assessorament personalitzat a la clientela, una cosa que s’està perdent amb les cada cop més freqüents compres per internet.

Lluís Torrente reconeix que el fet de ser un comerç emblemàtic els fa obrir cada dia amb una il·lusió afegida. L’ambient que es respira en aquesta mena de botiga i el propi establiment, el fan únic i dona personalitat a la ciutat.