L’Editorial de Música Boileau, al carrer de Provença, 287 és va fundar l’any 1913. Yolanda Guach Boileau, gerent de l’editorial, ens explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

Negoci propi

Alessio Boileau Bernasconi va venir de Milà a Barcelona per fer de gravador de partitures musicals l’any 1904. Li van oferir dues destinacions, Grècia i Barcelona, i va optar per la capital catalana. Boileau es va establir al taller que encara avui té l’editorial al carrer de Provença, 285. Al principi, feia les partitures que li encarregaven. Però, a poc a poc, els compositors li van començar a demanar que els fes les obres. D’aquesta manera, l’any 1913 va fundar l’Editorial de Música Boileau.

36 anys després d’haver fundat el taller, Boileau va obrir la botiga de llibres que s’editaven al mateix local. Era el 22 de novembre del 1939, dia de Santa Cecília, patrona de la música.

La feina de gravador musical

La feina de gravar música consistia a fer totes les incisions de la notació d’una partitura musical a una planxa metàl·lica utilitzant uns punxons i un martell. D’aquesta manera, la partitura quedava gravada a la planxa de metall i després se’n podien fer còpies. Una persona experta podia trigar un dia sencer a fer una sola planxa. Si es té en compte que un llibre podia tenir entre 60 i 70 fulls, es pot calcular que la feina d’una obra sencera podia arribar als dos mesos.

Referència en el sector musical

Més de 100 anys de feina i d’adaptació a les demandes de la composició i l’evolució musical han fet de l’Editorial Boileau un referent de la composició musical per compositors experts, mestres i estudiants de música que han trobat en les partitures la dedicació de la feina artesana i vocacional.

La Yolanda Guach Boileau pertany a la tercera generació dels Boileau i assegura que “si el meu avi veiés que l’editorial que va fundar continua adaptant-se a les noves demandes de la societat, estaria molt orgullós”.

Actualment, lligada encara a la família Boileau, és l’editorial musical més antiga d’Espanya i és coneguda per tots els amants i professionals de la música.