La família Costa va inaugurar la pastisseria La Colmena l’any 1868 a la plaça de l’Àngel. Abans, però, a l’any 1849, Rosendo Abella va obrir una confiteria a pocs metres. Ca l’Abella, que ja elaborava caramels artesanals, es considera l’embrió del negoci actual. De fet, durant uns anys, l’establiment va mantenir els dos noms a la façana.

L’any 1927 va ser quan la família Roig va comprar La Colmena. Actualment, és el net, Josep Maria Roig, qui porta el negoci: “Jo, com aquell qui diu, he nascut a la botiga. I aquí, hi he despatxat i he treballat a l’obrador”. Per tant, diu satisfet, hi ha hagut una continuïtat que ara es confirma amb els seus fills, que també treballen a la pastisseria.

Confiteria tradicional catalana

Josep Maria Roig explica que com a confiteria el producte estrella són els caramels. I destaca que actualment són els més antics fets artesanalment a Espanya. Diu que no tenen cap conservant, només aigua, sucre i extracte essencial. Uns dolços sense additius “que ja es feien a Ca l’Abella”.

La resta d’oferta de La Colmena es completa amb els “volados” que, explica, només es fan a l’estiu i que no hi ha ningú més que ho faci i que ells ho fan per tradició”. I també confiteria tradicional catalana com els carquinyolis o les coques de llardons.

Uns productes tradicionals que han ajudat a mantenir una clientela fidel. El Josep Maria destaca que té clients que diuen que han vingut amb els seus avis i ara ho fan amb els nets. Uns clients que tenen molt gravat l’olor de caramel que sortia de l’obrador i que arribava fins a l’andana del metro que hi ha just al davant de la pastisseria.

El llegat de la família Roig

“Si el meu pare, Antoni Roig, entrés per la porta i veiés que la pastisseria està com la va deixar ell, estaria molt content“. Així resumeix Josep Maria Roig l’esforç que ha fet per mantenir intacte l’esperit del negoci que va heretar del seu pare. “Aquest era el seu gran desig, que la família continués“, recorda el Josep Maria. I, de moment, això està assegurat.