El primer castell que va tenir la muntanya de Montjuïc va ser el Castell de Port, una de les estructures defensives de la ciutat més desconegudes. L’arqueòleg Jordi Ramos explica al programa ‘Va passar aquí‘ que era una atalaia defensiva situada al sud-oest de la muntanya activa des del segle XI fins a la segona meitat del segle XV i que el seu valor estratègic estava associat al control dels pobles veïns, especialment els del delta del Llobregat

L’atalaia del Castell de Port

L’expansió del segle XI per créixer fora muralles i un dels primers enclavaments militars és el Castell de Port, en un espai ideal per controlar les terres fèrtils del Baix Llobregat, el Penedès, el Vallès i part de Barcelona, sobretot l’activitat portuària.

L’origen del castell data de l’any 1020, quan el noble Mir Gibert decideix comprar els terrenys i establir la seva segona residència a Montjuïc. El context era que feia poc de la ràtzia que Almansor va llançar sobre Barcelona i es feia palesa l’obsessió per crear fortins de defensa.

La torre del Farell l’embrió del castell actual

A prop del Castell de Port i a la mateixa època es va construir l’ermita de Nostra Senyora de Port. Tot plegat ho va acabar comprant Ramon Berenguer II, i més tard van ser heretat per Ramon Berenguer III, fent la doble funció de fortificació i residència.

El Consell de Cent va decidir reforçar l’espai de defensa del castell construint la torre del Farell, situada al  Castell de Montjuïc actual. Era una torre de guaita que tenia com a missió alertar la ciutat en cas d’arribada de naus hostils a la costa.

El 29 de dener del 1989 es va instal·lar una placa per recordar aquesta construcció tan oblidada

Durant la guerra dels Segadors (1640-1652), el Castell de Port es va fer servir per darrera vegada i es va ordenar emmurallar el farell amb un fortí, una mostra de l’inici de la militarització de la muntanya de Montjuïc. Davant el perill d’un setge naval a la ciutat per part de la flota espanyola de Felip IV, el govern municipal del Consell de Cent va decidir fortificar el cim de Montjuïc.

Les poques restes arqueològiques que s’han trobat fan pensar que el Castell de Port va ser volat. El castell estava construït en la zona on en un futur se situarà la pedrera, per això són poques les restes. El que sí es té constància és la supervivència d’una petita torre que es va enderrocar precisament per trobar-se a la zona de la pedrera.