Dones Història Barcelona Pepita Teixidor

Josefa Teixidor i Torres (Barcelona, 1865-1914). Va dominar l’art de l’aquarel·la i és considerada la millor pintora de flors de l’època modernista. Va aconseguir el reconeixement dels artistes i de la societat, fins al punt de ser la primera dona amb un monument dedicat a Barcelona, al Parc de la Ciutadella.

Al carrer de la Lleona, 4, va néixer el 1865 Pepita Teixidor, una de les pintores més importants de l’època, amb permís de Lluïsa Vidal. La seva família amb molta sensibilitat artística li va fer costat en la seva formació.

L’historiador Rafa Burgos ens explica com la Pepita Teixidor dominava com ningú l’aquarel·la i va rebre diversos reconeixements internacionals i es considera la millor pintora de flors de l’època modernista. El seu univers pictòric es va centrar en motius florals que pintava al seu taller de Vallvidrera.

VPA pepita teixidor pintant
Pepita Teixidor al seu estudi de Vallvidrera

Exposició a París

Va exposar a París, a l’Exposició Universal del 1900, juntament amb Ramon Casas i Santiago Rusiñol. Tot i ser una pintora prolífica, les seves obres no estan exposades: gairebé totes pertanyen a col·leccions particulars, que va pintar en el seu moment per a la burgesia catalana, i les tres que té al MNAC estan al dipòsit.

quadre pepita teixidor 2
Els quadres florals de Teixidor eren un referent del Modernisme

Va formar part del grup de dones que van lluitar per exposar les seves obres a les galeries la ciutat, com Lluïsa Vidal, Visitación Ubach, Antonia Farreras i Maria Luisa Güell.

Primera dona amb un monument a Barcelona

Pepita Teixidor va morir de manera sobtada el 1914, per un atac de cor, i tres anys després se li va fer un reconeixement a la Ciutadella, sent la primera dona a qui es va dedicar un monument a Barcelona. La seva amiga Dolors Monserdà va ser l’encarregada de buscar donacions per retre un homenatge a la gran pintora.

VPA monument pepita teixidor
Un acte de l’any 1917 que va aplegar un grapat d’artistes i intel·lectuals

Un acte de l’any 1917 que va aplegar un grapat d’artistes i intel·lectuals, entre ells la seva amiga Dolors Monserdà, que li va dedicar el llibre de contes Nit de Lluna. Tot i haver estat una aquarel·lista de referència a Espanya, haver exposat i haver rebut premis tant d’aquí com internacionals, Teixidor va caure en l’oblit de gènere, com tantes altres dones.