Dins de les Jornades Feministes del 1985, el moviment feminista va practicar dos avortaments a les Llars Mundet per reclamar una llei que passés per l’avortament lliure i gratuït. Neus Moreno, membre de la xarxa feminista i de Ca la Dona, recorda en primera persona aquella campanya i el context de la lluita feminista a la transició.

Primers avortaments reivindicatius

Neus Moreno explica que la campanya basada en els avortaments es va començar a plantejar en unes trobades de l’any 1981-82. Els de les Llars Mundet van ser els dos primers, però n’hi va haver més a la resta de l’estat a través de la campanya “Nosaltres fem avortaments”. La iniciativa va tenir molt bona rebuda perquè va posar de manifest una realitat, la dels avortaments, habitual a l’estat espanyol.

En aquella època, el govern socialista acabava d’aprovar una llei molt restrictiva en quan a l’avortament i només el despenalitzava en tres supòsits. Amb el dos avortaments públics de les Llars Mundet, les dones van deixar clar que consideraven insuficient la nova llei. Les tres-mil dones que assistien a les Jornades Feministes van recollir signatures en contra de la llei i les van presentar al jutjat. La campanya va trobar ressò entre tot el moviment feminista.

Feminisme i dret a l’avortament a Catalunya

El moviment feminista de Catalunya va néixer el 1976 amb les Primeres Jornades Catalanes de la Dona. Era un moviment fort i divers, on hi havia les associacions de veïns i veïnes, les vocalies de barris o els sindicats.

La campanya pel dret a l’avortament va començar pràcticament després de la mort del dictador, el 1976. Ha estat una campanya constant, de reivindicació i de propostes. Al principi, la reivindicació fonamental era per la llibertat de les dones empresonades o en processos judicials per haver avortat. Després, cada cop més, es reivindicava l’avortament lliure i gratuït. També van treballar per l’educació sexual, i això va tenir fruits, per exemple, amb els anticonceptius, que es van despenalitzar el 1978. El moviment feminista també va lluitar per aconseguir la llei del divorci i centres de planificació familiar.

Els 1979 i 1980, la policia va detenir una dona i treballadors de centres de planificació familiar de Bilbao i Sevilla acusats de practicar avortaments. Malgrat aquests cops, la campanya va aconseguir disminuir la pressió sobre les dones que decidien avortar i sobre el personal sanitari que practicava els avortaments.

Moreno recorda que la qüestió de l’avortament no està del tot resolta, però creu que acabaran per aconseguir que sigui un dret de decisió única de la dona.