Trobar feina mentre s’està en semillibertat no és una tasca fàcil i encara menys per a les dones. És el que conclou el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció Laboral (CIRE), que ha ideat un programa feminista adreçat exclusivament a elles per garantir-ne la reinserció laboral. El 60 % dels homes en tercer grau acaben la pena amb un lloc de feina, mentre que només la meitat de les dones en la mateixa situació arriba a treballar.

Segons la dinamitzadora laboral del CIRE, Marina Sanz, les càrregues familiars i una autoestima baixa fa que les dones preses en tercer grau tinguin més dificultats per conservar una feina.

Explica que en la majoria de casos accepten qualsevol tipus d’oferta i que l’acaben deixant al poc temps per haver-se de fer càrrec d’algun familiar: “Les dones i els homes no tenen les mateixes responsabilitats. Hauria de ser el mateix però no ho és. Elles mateixes no es consideren igual i defensen que han cuidar les criatures. Sempre es carreguen a l’esquena la família i tot”, assegura Sanz.

Treballar l’autoestima i l’empoderament amb gossos

Un dels gossos de teràpia que utilitza la Fundació Vincles en el programa feminista de reinserció laboral del CIRE

En casos com el de la Marsina i la Jennifer, dues dones condemnades a sis i quatre anys de presó, la situació encara és més complicada perquè no tenen els papers en regla per poder treballar a Espanya. La Jennifer actualment s’encarrega de la cafeteria de la presó per guanyar uns ingressos mínims i és una de les sis recluses que han participat en una teràpia amb gossos impulsada pel CIRE: “M’han ajudat a superar problemes que mai vaig superar en tota la meva infància i he après a controlar les meves emocions. Sobretot a tenir més paciència”, diu.

La Marsina ha estat fent treballs penitenciaris durant els cinc anys que ha estat entre reixes per enviar diners a la seva mare i la seva filla. Ara que està en semillibertat vol aconseguir feina però primer ha d’aconseguir els papers.

El primer que diuen és que treballarien del que fos i com fos i els ensenyem que tenen unes competències i experiència que els poden permetre fer altres coses”
Vanessa López, directora general de la Fundació Quiero Trabajo

Però com les pot ajudar un curs amb animals? Des de la Fundació Vincles, que s’encarrega de la teràpia, expliquen que en altres àmbits penitenciaris s’han demostrat els beneficis del treball amb gossos en els presos. La directora de projectes de l’entitat, Laura Moliner, diu que l’animal no jutja i això permet agafar seguretat en un mateix: “A l’inici del curs hi havia molt enuig i molta resistència a entrar en segons quins temes. Ara tenen més capacitat per expressar-se, fins i tot, aquest enuig”, assegura.

La segona part del programa el completa la Fundació Quiero Trabajo, que s’encarrega de veure les habilitats i competències de cadascuna de les dones. La directora general de l’entitat, Vanessa López, diu que treballen perquè puguin aspirar a feines que d’entrada elles mateixes descarten: “El primer que diuen és que treballarien del que fos i com fos i els ensenyem que tenen unes competències i experiència que els poden permetre fer altres coses”, explica.