L’arribada del coronavirus és un fet: una vintena de casos a Barcelona -un de greu- i a Catalunya la xifra s’acosta a la quarantena i 500 persones en aïllament domiciliari. Segons l’investigador i viròleg de l’IRTA Xavier Abad, amb aquestes xifres el risc de contagi continua sent baix. Ara bé, també diu que la informació que tenim correspon als contagis que es van produir fa un dies, pel període d’incubació de la malaltia: “La fotografia del coronavirus que tenim avui és de fa 10 dies o una setmana”.

A Catalunya, la major part de les persones que han estat en contacte amb pacients que han donat positiu estan aïllades. Segons l’expert, les mesures d’aïllament en minimitzen els riscos. També remarca que gairebé tots els positius són importants i que hi ha exemples de transmissió secundària que qualifica de “normals”.

Però a  “Espanya la situació és diferent”, perquè hi ha una vintena de casos en què es desconeix com s’han contagiat de la malaltia. “Tenim cadenes de transmissió desconegudes” a l’estat, i això vol dir que es poden generar “brots secundaris que estan circulant sense control”.

Podem estar d’aquí a dues setmanes com a Itàlia?

Abad considera que no es pot descartar cap escenari, tampoc que d’aquí a uns dies aquí es reprodueixi la situació que ara es viu en algunes zones d’Itàlia, on el risc de contagi és alt. Per què? La resposta, segons l’expert, és senzilla: “Fa dues setmanes i mitja a Itàlia estaven com a Espanya, amb unes xifres de contagis similars”.

El Ministeri de Sanitat assegura que hi ha les condicions per contenir-ne l’expansió, tot i que la xifra de contagis creix. En aquest sentit, Abad ha estat clar.

“La evolució diària és determinant: si el nombre de casos s’estabilitza i es van reduint els casos nous, podem afirmar que estem contenint-ne l’expansió; però si continuen augmentant, la lògica ens diu que no.”

“El virus preocupa perquè és nou”

Sobre l’alerta que ha creat aquest virus, l’investigador explica que la gran diferència amb la grip comuna o altres virus és que és nou i que, per tant, no en tenim dades. “No sabem com evolucionarà el virus i si es mantindrà la mortalitat”, i afegeix el que sí que se sap: que és “molt transmissible”.

Abad també ha recordat que la taxa de mortalitat se situa en el 3,4 % per sobre de la de la grip -que situa entre el 0,1 i el 0,2 %-. L’expert ha recordat que, com en la grip comuna, la incidència és més alta en la població més gran. En aquest sentit, constata que tant Itàlia com Espanya són dos països amb una demografia amb una població envellida.

Mesures exagerades, raonables o insuficients?

Respecte a les mesures que estan aplicant el Govern espanyol i la conselleria de Salut, les qualifica de “raonables i més aviat insuficients”. Segons ell, no es pot parlar de mesures exagerades perquè s’estan aplicant els estàndards europeus.

“La qüestió no és quines mesures, sinó quan aplicar-les. El temps, el moment oportú. Si la mesura s’aplica massa tard pot tenir un efecte ineficaç i residual, si s’aplica massa d’hora pot generar una alarma innecessària.”

En quest sentit, ha reiterat que les decisions es prenen amb una informació que podríem dir que està caducada: “El que estem veient ara és el que va passar fa uns dies, i la situació real d’ara la veurem d’aquí a uns dies”. Al mateix temps, Abad, insisteix que això no vol dir necessàriament que es reprodueixi el model italià.