Dones down campanya

Coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, la coordinadora Down Catalunya engega un nou projecte per informar les dones amb discapacitat intel·lectual sobre els seus drets, i també per conscienciar a la societat de la seva situació real i ajudar a donar-los visibilitat. Un col·lectiu vulnerable que, pel simple fet de ser dona, veu com s’agreuja la situació.

El projecte consisteix en una guia sobre com prevenir i detectar situacions d’assetjament i violència. S’ha fet amb el suport del Grup de Treball Psicologia + Discapacitat del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya i el CJAS (Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats).

Com gaudir de la sexualitat

A banda de la guia, també s’inclou la publicació d’un vídeo protagonitzat per tres joves amb síndrome de Down en què denuncien les dificultats que tenen per poder dur a terme una vida normal, com ara anar pel carrer sense por o poder viure de forma independent. També hi denuncien els dubtes i les pors al voltant de la sexualitat. “Vull gaudir de la meva sexualitat, però no sé com”, admet una de les noies. A més, relaten la necessitat de poder parlar de sexe amb els pares lliurement.

El primer trimestre està dedicat a l’esport

El projecte, que s’allargarà tot el 2020, dedica cada trimestre a revisar la situació de la dona amb discapacitat intel·lectual en quatre àmbits diferents. El primer trimestre es dedica a abordar el tema “Dona i esport”. Precisament, un dels casos que la coordinadora Down Catalunya ha donat a conèixer en aquesta campanya és el de la Laia, una noia que juga sense problemes a la categoria d’infantil B del Club Voleibol Esplugues, en lloc de fer-ho com a cadet (com li correspon per la seva edat). Tot i que és una pràctica habitual per facilitar la inclusió de persones amb síndrome de Down, la Federació Espanyola de Voleibol no li deixava jugar la Copa d’Espanya.