L’Escola de Salut del Raval funciona des de fa sis anys. Va sorgir d’un procés comunitari en què les persones grans van expressar com a necessitat prioritària, deixar de sentir-se soles o aïllades. Per tal de canviar aquesta realitat, així com per promoure activitats saludables que reverteixin en el benestar d’aquest col·lectiu, es va posar en marxa l’Escola de Salut del Raval.
Un projecte en xarxa
Aquesta escola funciona amb la col·laboració de diferents agents del barri en el marc del projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural (ICI). Està finançada per l’Obra Social la Caixa i pel programa Salut als barris, de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. L’organització i implementació de les activitats de l’Escola de Salut va anar a càrrec de la Subcomissió d’Envelliment Saludable de la línia de Salut Comunitària del Raval.
Activitat intergeneracional
Alumnes de tercer d’ESO de l’Escola Labouré del Raval i usuaris de l’Escola de Salut del barri han compartit una estona d’oci al Casal de Barri Folch i Torres, escenari d’una les activitats de la sisena edició de l’Escola de Salut. En aquesta ocasió, la música i el ball han servit per unir dues generacions.
Aquest contacte entre generacions, segons ens comenta la Natàlia Sagarra, infermera de l’Agència de Salut Pública de Barcelona “és un valor increïble el fet de fer una sessió intergeneracional amb gent gran i joves. Perquè amb la gent gran, la música és una eina educativa de reminiscència per a ells, també és una eina que els ha apropat.”
Sis anys vetllant per la salut
L’Escola de Salut del Raval és un projecte que va sorgir d’un procés comunitari en què les persones grans del barri van manifestar les seves necessitats. Cada any es fan activitats que connecten generacions o col·lectius del Raval. Per a la Rosario de la Calle, usuària, “l’Escola de Salut em fa sentir més realitzada, però sobretot, que és el que volem en aquest moment de les nostres vides, em sento respectada.”
Experiències i records compartits
L’Escola de Salut també és una experiència positiva per als més joves. Així ho creu en Christian Àngeles Lego, estudiant de 3r d’ESO de l’Escola Labouré. “M’ha semblat genial, sorprenent, és una experiència que mai no hauria viscut i, a més, és una experiència més viscuda.”
L’Escola de Salut del Raval pretén, entre altres coses, que les persones grans i altres col·lectius del barri intercanviïn experiències i coneixements i alhora es coneguin. La música, en aquest cas, ha estat l’excusa per aconseguir-ho.