La Xarxaire, la primera promoció de cohabitatge de la Barceloneta, ja acull les primeres famílies. Aquest edifici, ubicat al passeig de Joan de Borbó, número 11, es va concebre sempre com un lloc on, a més de per viure-hi, es fomentés la vida veïnal. Per això, els espais comuns hi tenen un paper molt important. Els baixos s’utilitzen per fer teletreball, perquè hi juguin els infants de l’immoble i, més endavant, serviran d’aparador on els artistes locals puguin mostrar el seu treball. El terrat, amb unes vistes privilegiades del port, convida a fer petar la xerrada mentre es fa la bugada.

La Xarxaire, un somni no exempt d’ensurts

La Lis Figueras, juntament amb la seva família, ocupa un dels vuit habitatges d’aquest bloc de pisos impulsat per la cooperativa del mateix nom i formada per veïns de la Barceloneta. La Lis, a més de ser veïna, ha estat una de les arquitectes que ha dissenyat l’edifici.

El somni va començar el 2016 i, tot que el camí no ha estat fàcil, ja és una realitat. “Les circumstàncies mundials, la covid i la guerra a Ucraïna no ens ho han posat gens fàcil, però ho hem aconseguit. És un orgull poder ser aquí perquè ens podríem haver quedat pel camí”, apunta.

“No ens ho han posat gens fàcil, però ho hem aconseguit”
Lis Figueras, veïna i arquitecta de La Xarxaire

Actualment, a la Xarxaire hi viuen cinc de les vuit famílies que formen part d’aquesta primera cooperativa que ha tirat endavant aquest model de cohabitatge al barri. En les properes setmanes s’espera que l’edifici estigui del tot ocupat.