L’edifici de cohabitatge impulsat per la cooperativa La Xarxaire, a l’avinguda de Joan de Borbó número 11 de la Barceloneta, s’ha plantejat amb paràmetres d’arquitectura sostenible. Per exemple, tots els sostres són forjats de fusta contralaminada.

Un edifici ecològic

Els sostres de l’edifici que La Xarxaire està fent a la Barceloneta són forjats de fusta contralaminada, una tècnica constructiva que a l’estat fa menys d’una dècada que s’utilitza, però que a la resta d’Europa està molt estesa. Aquesta metodologia, segons Toni Vidal de La Mar d’Arquitectes, “fa una aposta clara per la sostenibilitat ambiental”.

Aquest edifici tindrà la mínima petjada ecològica possible”
Toni Vidal, La Mar d’Arquitectes

Certificació sostenible

L’obra, segons els promotors, està pensada per ser eficient energèticament, tot i que una part de la construcció es fa de manera convencional. En Toni Vidal assegura que “quan l’edifici estigui acabat estem segurs que obtindrem la certificació A“.

Aquesta tècnica, a més del benefici ecològic, també estalvia temps, ja que una vegada que l’entramat metàl·lic ha estat col·locat, els sostres s’instal·len com si fossin peces d’un trencaclosques.

Baixos comunitaris

L’edifici, amb cinc plantes, acollirà vuit pisos de 40, 52 i 70 metres quadrats. Bona part de les instal·lacions seran compartides i els baixos, de 90 metres quadrats, se cediran per a ús temporal a entitats i emprenedors del barri.

Els baixos es destinaran a activitats per a les entitats de la Barceloneta

La Xarxaire va guanyar un concurs públic convocat per l’Ajuntament el 2016 per optar a un dels solars de la ciutat en règim de dret de superfície. El dret d’us és de 75 anys prorrogables a 15 anys més. 

.