Un dels temes que més preocupen els veïns de la Barceloneta és la manca d’habitatge al barri. El poc que hi ha té uns preus de lloguer o de compra que molts no poden pagar. Davant d’aquesta situació, un grup de veïns del barri van decidir muntar una cooperativa, que van anomenar La Xarxaire, per poder participar en el concurs públic que l’Ajuntament va convocar l’any passat i optar a un solar per promoure habitatge.

Toni Vidal és veí del barri, arquitecte i soci de la cooperativa La Xarxaire. “Pressionats per la qüestió de la dificultat de l’accés a l’habitatge al barri, l’any passat quan es dona l’oportunitat d’aquest concurs de cooperatives en cessió d’ús, tenim molt clar que ens hem d’aprofitar d’aquesta oportunitat per constituir-nos com a col·lectiu en cooperativa i d’aquesta manera poder lluitar per poder quedar-nos aquí al barri”.

La cooperativa va aconseguir un dels cinc solars que l’Ajuntament oferia, concretament el que hi ha a l’avinguda de Joan de Borbó, número 11. I ho va fer amb el projecte de construcció d’un edifici per a vuit famílies del barri.

Els baixos de l’edifici, a disposició d’emprenedors

L’edifici, segons Toni Vidal, coautor del projecte juntament amb Lis Figueras, tindrà cinc plantes, que acolliran els vuit pisos previstos. Els habitatges seran de 40, 52 i 70 metres quadrats. Bona part de les instal·lacions seran compartides.

Els baixos de l’edifici, segons explica Esther Zamora, sòcia de la cooperativa, es podrien haver llogat a empreses  privades. Però finalment els 90 metres quadrats se cediran per a ús temporal a entitats i emprenedors del barri. “Perquè de la mateixa manera que l’habitatge està molt complicat a la Barceloneta, els lloguers dels locals del barri estan impossibles també, i vam pensar que, amb aquestes residències de tres mesos, els emprenedors del barri, sobretot els que estan vinculats a l’àmbit artístic i cultural, podrien mostrar la seva obra”.

Aquest projecte social ja està assegurat. Tot i que no ha acabat el termini de la campanya de mecenatge que van engegar, han assolit el pressupost mínim necessari per tirar-lo endavant.