Feia més de dos anys que els veïns de les Roquetes ho demanaven i finalment el l’Ajuntament de Barcelona ha retirat dues de les escultures polèmiques del carrer de la Mina de la Ciutat. Les escultures simbolitzen roques i minerals, en homenatge al nom del barri, però els veïns sempre les han vistes com a tombes. Encara està per decidir si es retiraran tots els blocs o només una part.

La primera escultura que s’ha començat a eliminar està situada a la cruïlla del carrer de les Torres i, la segona, a tocar del carrer de la Cantera, just davant l’associació de veïns del barri. La decisió de treure-les totes dependrà ara d’un procés participatiu amb els veïns per corregir alguns aspectes de la reforma del carrer de la Mina de la Ciutat, que va acabar a l’agost del 2020. Segons l’Ajuntament, aquest procés servirà per valorar i decidir el canvi de mobiliari urbà al carrer.

Una de les escultures més polèmiques ja retirada al carrer de la Mina de la Ciutat

Un projecte per millorar la reurbanització del carrer

La reforma anterior del carrer va ampliar les voreres amb parterres i arbrat nous, entre altres actuacions, a partir d’un procés participatiu. Tot i això, els veïns van rebre amb sorpresa que la reforma del carrer no donava resposta a les expectatives que tenien.

“El districte de Nou Barris ha reconegut que l’obra anterior no ha quedat del tot bé i no s’adequa a les necessitats d’un dels carrers principals del barri“, explica Amparo Iturriaga, de l’Associació de Veïns de les Roquetes. A banda de la polèmica de les tombes, entre el veïnat també hi ha queixes per com es van solucionar les fortes baixades d’alguns carrers cap a Mina de la Ciutat, com és el cas del carrer de Jaume Pinent.

El futur de la resta d’escultures

A l’octubre passat, el regidor de Nou Barris ja va anunciar el compromís de la regidoria d’Urbanisme per canviar algunes de les escultures del carrer. En aquest sentit ja se n’han retirat dues, les més polèmiques segons els veïns. A banda de les crítiques per l’aparença, el veïnat també denuncia que algunes impedeixen el pas, són focus de brutícia i, fins i tot, perilloses per a infants i gent gran.