L’edifici de cohabitatge La Xarxaire, al número 11 del passeig de Joan de Borbó, comença a ser una realitat amb la col·locació de la primera pedra, que s’ha fet aquest dilluns al matí. El solar és propietat de l’Ajuntament de Barcelona i el cedeix en règim de dret de superfície a la cooperativa, que s’encarrega de dissenyar i construir l’immoble.

En l’acte de col·locació de la primera pedra hi han participat el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa, i la majoria dels cooperativistes, que han reivindicat el projecte social que acompanya el projecte arquitectònic. Segons Esther Zamora, una de les cooperativistes, el projecte està basat en tres punts: l’autogestió, el barri i la transformació social.

També hi ha estat present el moviment Miles de Viviendas, que el 2004 ja havia ocupat l’edifici que hi havia hagut en aquest mateix solar i que era propietat de l’Estat. Posteriorment, el 2010, quan el solar ja estava buit, un grup de veïns també el van ocupar de manera festiva per reivindicar que s’hi fessin els pisos socials que l’Ajuntament havia promès uns anys abans.

Una cooperativa per quedar-se al barri

Un grup de 14 veïns del barri de la Barceloneta van crear la cooperativa per poder participar en el concurs públic convocat per l’Ajuntament de Barcelona i fer front així als alts preus de l’habitatge al barri. Aquest edifici tindrà cinc plantes amb vuit pisos de diferents mides. A més, els baixos es podrien llogar a empreses privades o cedir-se temporalment a entitats o emprenedors del barri.

A la ciutat ja existeixen altres edificis que segueixen aquest model de cohabitatge cooperatiu, com és el cas de La Borda, al barri de la Bordeta.