Des que es va decretar l’estat d’alarma per la crisi de la covid-19 el 14 de març fins al 17 d’abril els Mossos han detingut 572 persones a Catalunya per casos de violència masclista i domèstica. En aquest context, la policia acaba d’editar una guia d’actuació amb consells de seguretat adreçada a dones, menors i joves, persones grans i persones amb discapacitat que durant el confinament es veuen obligades a passar tot el dia amb el seu agressor. Les entitats que treballen amb les dones en situació de violència masclista ja alertaven fa un mes que el confinament era un factor de risc.

El manual, que es pot consultar a la xarxa, també destina una part a persones agressores. Els recorda que el confinament no significa impunitat ja que la policia treballa les 24 hores 365 dies l’any i també fa una crida a la ciutadania perquè informi en cas de tenir coneixement d’un cas de maltractament. La publicació també reserva un apartat específic als abusos sexuals a menors i a la violència filioparental.

Augment de denúncies de violència de gènere amb la fi del confinament

La policia afirma que les denúncies per diferents tipus de violències no han augmentat durant el confinament. De fet, segons Montse Escudé, cap de la Unitat Central de Proximitat i Atenció al Ciutadà, ha assegurat que se situen entre un 36 % i un 50 % menys que en el mateix període de l’any passat. En el primer mes de confinament sí que han augmentat un 26 % els requeriments policials per casos de violència domèstica, ja sigui per trucades al 112 o per actuacions, derivats de problemes de convivència i conflictivitat al sí de les famílies.

Ara bé, Escudé no descarta que les denúncies per violència de gènere repuntin quan s’aixequin les mesures de confinament perquè actualment moltes víctimes no s’atreveixen a denunciar durant aquestes setmanes per la seva situació d’aïllament i de control per part de l’agressor. La guia que acaba d’editar la policia aconsella les dones víctimes de violència masclista trucar, entre d’altres, al telèfon d’atenció  900 900 120. Les entitats han explicat recentment a betevé que aquest recurs és positiu però insuficient.

Comparteix a: