(ACN) L’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Rovira i Virgili (URV) han desenvolupat un innovador sistema que ha permès detectar contaminants orgànics presents en l’esperma. La recerca ha revelat la presència d’additius plàstics com els ftalats i bisfenols, amb risc potencial per a la salut humana, a més d’additius químics afegits als pneumàtics, composts perfluorats industrials i tensioactius, entre altres. Aquestes evidències han mostrat la necessitat d’impulsar una regulació més estricta respecte a la comercialització i ús d’aquests compostos per protegir la salut reproductiva de la població.

Els investigadors responsables d’aquesta recerca han explicat que un dels objectius de l’estudi era establir una metodologia analítica sòlida que permetés detectar aquests compostos químics en mostres complexes com és el semen.

Relacionen la contaminació ambiental amb la qualitat seminal

Segons ha explicat Pablo Gago-Ferrero, investigador de l’IDAEA-CSIC i autor principal del treball, hi ha molt pocs estudis que analitzin el semen directament: “Relacionen la contaminació ambiental amb la infertilitat a través de l’anàlisi de substàncies químiques en mostres corporals més fàcils d’obtenir, com l’orina o la sang, però la seva relació amb la qualitat seminal és menys directa”.

L’estudi ha utilitzat els últims avanços en espectrometria de masses d’alta resolució, la tècnica més potent per a la detecció de contaminants, i ha permès analitzar, per primera vegada, més de 2.000 compostos orgànics directament en l’esperma i que són potencialment nocius per a la salut humana. Aquest mètode aplana el camí per entendre com s’acumulen aquests compostos quan es produeix la formació d’espermatozoides.

Mostres de 10 homes sans d’entre 18 i 40 anys

Els investigadors van recollir mostres d’esperma de 10 homes sans d’entre 18 i 40 anys residents a Tarragona pertanyents al projecte Led-Fertyl, coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili. Els resultats van mostrar la presència de 21 compostos químics de diferents famílies en les mostres de semen, incloent-hi additius plàstics com ftalats, que s’usen per donar flexibilitat a plàstics com el PVC, i els bisfenols, que s’usen àmpliament en embalatges de menjar, plàstics reutilitzables i tèxtils. Finalment, s’ha reportat per primera vegada la presència de l’MBT, un additiu industrial que s’utilitza en la fabricació de cautxús i pneumàtics, i els tensioactius, àmpliament utilitzats en productes de cura personal.

“Tant els ftalats com els bisfenols estan en el punt de mira de les agències de regulació, com l’Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques, pels seus efectes adversos en la reproducció masculina“, ha declarat la investigadora de la URV Montse Marquès. 

Els autors recalquen el valor d’aquesta metodologia a l’hora d’abordar estudis a major escala, cosa que planifiquen per a un futur pròxim. Això els permetrà associar l’exposició a contaminants químics trobats directament en esperma amb el risc d’alteracions de la fertilitat masculina. La recerca s’ha publicat a ‘Environmental Science & Technology’.