L’informe d’Amnistia Internacional sobre el judici del procés ha provocat nombroses reaccions per part dels líders independentistes empresonats, les entitats sobiranistes i els partits polítics. Òmnium Cultural ha tornat a demanar l’alliberament “immediat” del president de l’entitat, Jordi Cuixart, i de la resta de condemnats i ha recordat que Amnistia se suma a una cinquantena d’organismes i experts internacionals que s’han pronunciat anteriorment sobre la llibertat dels Jordis. El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, s’ha referit directament a Pedro Sánchez i Pablo Iglesias i ha sentenciat que a Espanya “no hi pot haver un govern progressista i defensor dels drets humans que faci cas omís d’informes com el d’Amnistia Internacional o les Nacions Unides”.

Cuixart i Sànchez, des de la presó

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i l’expresident de l’ANC Jordi Sànchez s’han referit a l’informe amb missatges a Twitter. Cuixart ha tornat a reiterar el seu compromís amb l’acció no-violenta i ha afirmat que “, exercim els drets d’expressió i manifestació pacífica condemnats”. Sànchez ha penjat un missatge més metafòric en què imita el so d’un rellotge i amb la frase “La veritat és com l’aigua, sempre s’obre pas”. Per la seva banda, l’ANC s’ha fet ressò de l’informe i s’ha preguntat “fins quan l’Estat espanyol continuarà vulnerant drets fonamentals impunement”.

Pel govern català, “no es pot passar per alt”

El govern de la Generalitat considera que l’informe constata que la condemna dictada pel Tribunal Suprem ha estat “injusta” i fora dels “estàndards internacionals”. El conseller de Territori, Damià Calvet, avui en funcions de portaveu, ha afirmat després de la reunió del Consell Executiu del govern català que “em faria vergonya ser en la pell del ministre de Justícia i del sistema judicial espanyol”. Calvet hi ha afegit que l’informe “no es pot passar per alt” i ha anunciat que el govern català l’inclourà en l’argumentari de cara a les properes reunions bilaterals amb el Govern espanyol.

Els partits de l’oposició al Parlament han restat importància als arguments d’Amnistia Internacional. El portaveu de Ciutadans, Nacho Martín Blanco, ha afirmat que l’únic “important” és “el que diu el sistema judicial” per davant dels polítics, les entitats socials o les organitzacions no governamentals. En la mateixa línia, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha recalcat que “la sentència s’ha d’acatar, s’ha de respectar”, i ha considerat l’informe únicament com “una opinió més”. Per part del PP, Santi Rodríguez creu que els arguments de l’ONG estan “fora de lloc” i que formen part “de la propaganda a la qual ens tenen acostumats algunes entitats”.