El pis va quedar lliure després que els Mossos d’Esquadra detinguessin les dues persones que presumptament utilitzaven l’espai per produir i distribuir substàncies estupefaents com heroïna. Des de llavors, la Mar ha estat ocupant el local del carrer de Vistalegre, número 9.

Aquest diumenge ha rebut la visita d’un home que s’ha presentat com a suposat administrador de l’immoble. Li ha reclamat uns documents i que marxés. Els nous inquilins li han retornat els documents, però no s’han mogut del pis. Hores després han sentit forts cops a la porta. Des del carrer estaven intentant entrar-hi dues persones per la força. Segons la Mar, les dues són gent coneguda del barri, que hi treballen i hi fan vida. Finalment, han aconseguit que no entressin, però han acabat amb alguna ferida lleu. Abans de marxar, un dels presumptes agressors els ha amenaçat de mort i els ha assegurat que “no pararan” fins que siguin fora.

Els veïns asseguren que els propietaris de l’immoble són un fons comú format per diverses entitats financeres, algunes d’internacionals. Aquesta condició fa que la situació legal del local sigui molt complexa, per això és “una joia” per als narcotraficants.

Tot i que s’han dedicat moltes hores a netejar l’espai, encara queden moltes restes dels antics ocupants. El terra és ple de centenars de fullets de publicitat d’un local de pizzes i xauarmes del barri. El marbre de la cuina, replet de productes de tota mena. Una habitació, atapaïda amb sabates, roba, maletes i objectes varis s’utilitzava, segons la Mar, per consumir-hi heroïna. I al pis de dalt, ja net, la policia i, posteriorment, la mateixa Mar, es van trobar un laboratori per fabricar drogues.

L’ocupació i la remodelació del local s’està fent, segons aquests veïns, amb el vistiplau dels Mossos d’Esquadra, que els encoratgen a presentar més denúncies per tenir una millor defensa legal als possibles atacs dels presumptes narcotraficants que volen recuperar el pis.

Ara, la seva voluntat és que el pis tingui usos socials. Es vol que les bicicletes robades que hi ha a l’interior les utilitzin gent del barri. L’espai pretén ser un punt de reunió per als veïns per fer-hi tot tipus d’activitats que promoguin la cohesió social. Per exemple, la Mar pensa a crear un grup d’ajuda per a dones que han patit violència de gènere. Tenen previst començar amb les activitats aquest dimarts mateix.

Veïns del carrer d’en Roig, Picalquers i Robadors es desmarquen de l’ocupació

L’ocupació d’aquest pis al carrer de Vistalegre rep el suport d’Acció Raval però no de tots els veïns afectats pels narcopisos. Els del carrer d’en Roig, Picalquers i Robadors no comparteixen el mètode d’ocupar un pis per viure-hi o destinar-lo a finalitats socials, com es pretén fer amb el de Vistalegre. De fet, ells van entrar en un narcopis, però només per tapiar-lo, ja que consideren que, com a veïns, és l’única manera de “garantir que no tornen a ocupar aquest pis”.

Aquests veïns afegeixen que el material de dins dels narcopisos són “evidències judicials” que cal mantenir dins dels habitatges per si es fa una investigació policial. Per això, estan en contra d’ocupar els pisos i transformar-los.

El moviment veïnal contra els narcopisos del Raval ha estat molt actiu des de l’estiu passat, quan van saltar les alarmes i el fenomen va començar a ser mediàtic.