A Barcelona, de moment, les cobertes enjardinades són l’excepció però des del consistori volen impulsar aquesta fórmula, a través de subvencions, perquè consideren que és una manera d’augmentar el verd urbà. Tot i això, de moment no s’han rebut gaires sol·licituds perquè per fer-ho s‘ha d’arribar al no sempre fàcil consens veïnal quan hi ha diversos propietaris en el mateix immoble.

44 hectàrees noves de verd

El regidor de Paisatge Urbà, Daniel Mòdol, reconeix que “és complex tècnicament i que també ho és la gestió de les comunitats de veïns”. Per això, explica, s’ha fet aquest concurs en què el govern pot actuar de mediador entre veïns i també pot assumir el cost del projecte tècnic. L’objectiu final és sensibilitzar la ciutadania que qualsevol espai és compatible amb el verd per assolir la fita del consistori: crear 44 hectàrees noves de verd.

Aquest projecte es va presentar al mes de maig i el concurs es va obrir al juny. Fins ara s’hi han presentat vuit projectes, tot i que l’Ajuntament confia que finalment se superi la vintena. El termini per demanar les ajudes econòmiques conclou el proper 13 de novembre.

L’experiència en un edifici d’oficines

Al Poblenou, en un edifici d’oficines, ja fa quinze anys que funciona un jardí al terrat, en què creixen des d’espígol, farigola i romaní, fins a un magraner. Més enllà d’un entorn més agradable, els impulsors asseguren que enjardinar les cobertes és una manera de restituir l’espai verd que els edificis consumeixen. Segons, Jordi Camps, arquitecte i usuari del terrat,  és la solució per al model de ciutat mediterrània, que a causa de l’alta densitat tenen un dèficit d’aquest espais.

Un argument que també defensa un altre dels arquitectes de Picharquitectes, Felip Pich: “Si totes les cobertes es plantegessin en aquests termes, Barcelona seria una ciutat molt millor perquè resoldríem el sobreescalfament i la pol·lució.”