A Catalunya només hi ha nou persones o famílies que acullen refugiats a casa seva. És un nombre molt baix, que s’emmarca en una tendència espanyola, també baixa, en què hi ha un total de només 28 casos d’acolliment. La idea de Refugees Welcome és incrementar el nombre de voluntaris que acullen refugiats a casa seva, ja que, entre d’altres, Espanya és un dels estats europeus amb menor nombre d’acolliments, molt per sota del compromís que va establir la Unió Europea -dels 17.337 refugiats previstos a l’Estat, n’han arribat només 1.980, el 14 % de la quota pactada-. Revertir aquests números suposaria un impuls a una pràctica “molt útil per inserir-los a la nostra societat“, explica Jaume Buch, un dels coordinadors de l’entitat a Catalunya.

Fundada el 2014 a Alemanya, Refugees Welcome es reuneix cada sis mesos als països on té implantació. Aquest cap de setmana ha estat el torn de Barcelona, on s’han debatut i proposat mesures locals amb les quals solucionar un problema que és global. I això s’ha plasmat, d’entrada, a l’hora de posar a sobre de la taula la diagnosi europea sobre la qüestió. Des de Polònia o des d’Holanda han exposat dos dels problemes que tenen els refugiats un cop arriben a Europa: “Bona part de la societat està molt enfadada amb tota la gent que té el color de la pell diferent“, explica l’Anna Stratenwerth, de Refugees Welcome Polònia. Afegeix que això és “el racisme polonès: la discriminació a l’hora de trobar feina i un pis”. A banda del rebuig social als refugiats, l’altre dilema al qual s’enfronten aquestes persones és la manca de polítiques socials per part de les institucions. Des d’Holanda, Daisy Petrona detalla que “els refugiats no saben què fer en el nostre país” i lamenta que “necessiten més ajuda del consolat, però no és suficient“.

Un problema europeu sense una llei comunitària

La fundadora de l’entitat, l’alemanya Mareike Geiling, reconeix que es tracta d’un problema d’Europa que “a diferència del que passa amb altres afers, no té una legislació comuna“. Lamenta que la política d’asil recau “en les lleis i les normes de cada país”.

El cas espanyol, per exemple, preveu que un refugiat que ha arribat legalment a l’estat ha d’estar-se els primers sis mesos en un centre on aprèn l’idioma i rep formació que li servirà per trobar una feina després. Passat aquest temps, “el sistema preveu que aquesta persona ja es pot valdre per si mateixa“, explica el coordinador a Barcelona, Jaume Buch. Destaca que els refugiats reben un subsidi de 370 euros mensuals, però “són recursos i temps insuficients per trobar un lloc on viure, i això els empeny moltes vegades a malviure al carrer“.

Els interessats a presentar-se com a voluntaris i facilitar als refugiats una habitació digne on viure, d’entrada, per a un període inicial màxim de sis mesos, poden inscriure’s al web de Refugees Welcome. L’entitat es compromet a garantir als voluntaris que ofereixin casa seva que puguin cobrar un lloguer per l’estada dels refugiats.