Fa just un mes que els veïns de la finca del carrer Nou de la Rambla, 43, afectada per un incendi el desembre passat, van poder tornar a casa. I des de llavors l’edifici té vigilància les 24 hores: qui vulgui accedir-hi ha de passar un control de seguretat. Aquesta mesura ha estat molt ben rebuda pels inquilins, que mesos abans de l’incendi havien denunciat en reiterades ocasions ocupacions dels habitatges buits.

Vigilància les 24 hores

La Magdalena Urrea es mostra satisfeta de com s’estan fent les coses a l’edifici, sobretot pel que fa a la vigilància. “Ara me’n vaig i deixo la finestra que dona al carrer oberta, perquè estic tranquil·la”, explica. Però els veïns volen que aquesta mesura s’allargui en el temps. “Esperem que els vigilants continuïn, perquè si no, li asseguro que abans de l’estiu tenim gent aquí”, tem la Magdalena.

Més enllà de la seguretat, aquesta veïna explica que a casa seva encara hi ha coses per resoldre: “Tinc una finestra que em van trencar durant l’incendi i encara no està arreglada, però m’han dit que ho faran”. A la finca també queden algunes parts per pintar o reparacions elèctriques pendents.

Ara me’n vaig i deixo oberta la finestra que dona al carrer, perquè estic tranquil·la”
Magdalena Urrea, veïna Nou de la Rambla, 43

Denúncies reiterades

En Joaquin Font viu a la finca des de fa vuit anys. Assegura que des que han tornat “estem bé, no ens podem queixar. La finca ara està organitzada, vigilada”. Tot i això recorda que durant molts mesos abans de l’incendi la situació era totalment la contrària. “Estàvem molt malament i fins que no va arribar l’incendi no es va fer res. Sort que l’incendi no va passar de nit, si no morim tots”, subratlla Font.

Sort que l’incendi no va passar de nit, si no morim tots”
Joaquin Font, veí Nou de la Rambla, 43

Un altre dels temes que ha sorprès gratament els veïns com la Maria Dolors Enriqueta Quiles és que “ara funcionen els ascensors, tot està més net“. Tot i això recorda que durant les tasques d’extinció de l’incendi “em van trencar un televisor, que espero que me’l reposin, i no trobo uns quadres. Això ja ho he dit a la gent del Patronat de l’habitatge”, explica aquesta veïna. Pel que fa als vigilants, diu que “quan vaig arribar aquí, ara fa 11 anys, la finca tenia vigilància. No sé per què la van treure. Espero que es mantingui”, conclou.

L’acompanyament als veïns, en estudi

Després de tres mesos vivint en hotels, lAjuntament de Barcelona ha prioritzat que els veïns tornin a la normalitat al més aviat possible, encara que quedi pendent alguna obra de manteniment, com pintura o electricitat. “Ara per ara s’ha normalitzat la vida en aquell bloc i aquelles ocupacions delinqüencials que hi havia ja no hi són”, sosté el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa.

Pel que fa a la figura que quedarà al bloc per garantir la seguretat dels veïns, Rabassa explica que “Serveis Socials està avaluant individualment quines són les necessitats dels veïns i, per tant, s’està veient quin és l’acompanyament individual que ha de tenir cadascun”. Les mateixes fonts asseguren que “hi haurà vigilància les 24 hores del dia fins que no es decideixi quina és la figura que hi haurà i quina atenció podrà donar”. Expliquen que la intenció és que abans de l’estiu aquest tema estarà resolt.