Foto: @historiesdebcn

El passat industrial del Camp de la Creu està en perill d’extinció. Així defineixen els veïns de la zona la situació en què quedarà el barri. La plataforma Salvem el Camp de la Creu – Colònia Castells reclama conservar-ne la memòria i el passat obrer, i vol salvar un dels símbols del barri: el cap de boc.

El camp de la Creu es va crear al segle XIX al voltant de la plaça del Carme, per acollir els obrers que arribaven a les Corts en ple procés d’industrialització. S’ubica entre els carrers d’Entença, Gelabert i la travessera de les Corts, una zona que va començar a créixer abans que el complex de casetes de la Colònia Castells. Ara, molts dels edificis s’han enderrocat o està previst que vagin a terra, ja que part del veïnat està afectat pel projecte urbanístic de la Colònia Castells.

El cap de boc, un símbol pel veïnat

Un dels edificis afectats és el del carrer de Montnegre, 44-46, on un cap de boc presideix l’edifici. Aquest element és un dels símbols del barri i el veïnat es resisteix a predre’l. Per això en demana la conservació i que a la finca se li doni un altre ús. Segons Adrià Terol, de la plataforma, hi ha alguns elements importants i simbòlics que s’han de conservar per no perdre les arrels. A més, també denuncia que aquest barri de treballadors està perdent la memòria i entrant en un procés de “gentrificació”.

Edifici del cap de boc, al carrer de Montnegre, 44-46. Foto: @historiesdebcn

Una figura que simbolitzava l’ofici

L’edifici del cap de boc era originalment un habitatge de planta baixa, com molts dels primers edificis del Camp de la Creu. Es va ampliar amb dues plantes l’any 1923, data que apareix inscrita a la façana. Segurament, va ser en aquell moment quan es va afegir l’escultura del cap de boc. Terol, que ha parlat amb els antics propietaris per conèixer la història, creu que la incorporació de l’animal va ser un homenatge a l’ofici de la família Remolins i Olivé, que eren tractants de bestiar i tripaires que venien als mercats de la Concepció, de Santa Caterina i de la Boqueria de Barcelona.

Interior de l’edifici. Foto: Adrià Terol

Un boc o un moltó

També es creu probable que la família tingués una botiga a la planta baixa del mateix edifici i podria ser un establiment de venda de llet de cabra, per això el cap de boc. Sí que s’ha pogut confirmar a través de l’hemeroteca que va existir una carnisseria, i podria ser que la figura fos un moltó, una ovella mascle i que fos un reclam comercial.

Un nou disseny pel Parc de la Colònia Castells

Ara, la lluita veïnal s’ha bolcat en el procés de creació d’un altre parc a la Colònia Castells. El veïnat demana que s’aturi el projecte i es repensi el disseny, perquè s’adeqüi a les necessitats del barri i que no esborri la memòria del terreny que ocuparà, de fet, voldrien que fos un homenatge. Per això, la plataforma tindrà una reunió el proper 30 d’agost amb l’Ajuntament de Barcelona per intentar reformular el disseny del parc i insistir en la protecció i conservació dels elements singulars que està previst que desapareguin.