supermercat mascaretes
Foto: Xavi Calvo

Des de CCOO Catalunya han detectat que, un mes després de decretar l’estat d’alarma pel coronavirus, encara hi ha supermercats que no compleixen totes les mesures de seguretat per protegir les persones que hi treballen, especialment les que ho fan a la caixa. Per això des d’aquest divendres han posat en marxa una campanya informativa amb l’objectiu de garantir aquestes mesures de protecció.

Falten mascaretes

Francesc Garcia, responsable de comerç de CCOO, assegura que encara hi ha supermercats on falten les mascaretes perquè aquestes arriben “amb comptagotes”. García és conscient que les primeres que arriben “s’han de destinar al sector sanitari”, però també afegeix que les persones que treballen en aquests centres “som treballadors essencials” i, a banda, “hem de donar exemple” de bon funcionament a les empreses”. El proper objectiu, assenyala Garcia, serà demanar “el tancament de diumenges i festius” per tal de “no sobreexposar el personal”.

Carmen Juares, responsable de Noves Realitats de Treball i Precarietat de CCOO de Catalunya, assegura que aquesta campanya vol reivindicar les mesures aconseguides fins ara gràcies a la pressió dels delegats del sector i alhora informar al personal de caixa dels súpers “del que poden reclamar” per garantir la seva seguretat. Juares afegeix que CCOO atendrà les persones que ho necessitin al telèfon de la campanya “encara que no siguin afiliats”.

Treballar en condicions segures

La campanya del sindicat té per objectiu informar de totes les mesures que l’empresa ha de dur a terme per protegir els treballadors de la covid-19. Entre d’altres, CCOO assenyala que s’ha de garantir que el personal eviti l’exposició al públic amb la instal·lació de mampares si s’escau o assegurar que el personal de caixa pugui tenir una higiene correcta de les mans i facilitar gel desinfectant quan no pugui anar al lavabo.

Protecció per a sectors amb alta precarietat laboral

A principis d’abril, el sindicat va engegar una campanya per altres treballadors en condicions de precarietat laboral com “riders”, treballadores de la llar i les cures, entre d’altres. Carmen Juares assegura que malgrat considerar-se essencials, moltes d’aquestes persones estan “molt desprotegides”. Posa com a exemple les treballadores de la llar “sense contracte ni dret a vacances” o els treballadors de grans cadenes com Amazon, on l’empresa “fa desinfectar als treballadors el seu lloc de treball”. Juares apunta que gràcies a la pressió del sindicat han aconseguit, per exemple, que alguns “riders” poguessin disposar de guants i mascaretes i poder anar al lavabo dels restaurants pels quals treballen.