Cotxe Policia Nacional

Una operació policial amb què la Rambla del Raval s’ha llevat aquest divendres al matí ha estat objecte de crítiques per part del Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia. L’entitat denuncia que el dispositiu conjunt entre Policia Nacional, Mossos d’Esquadra i Guàrdia Urbana buscava detectar migrants sense papers seleccionant-los per “perfil racial“. Aquesta “batuda d’estrangeria”, diu Irídia, vulnera els drets humans per voler detenir persones en situació no regularitzada en l’actual de pandèmia pel coronavirus.

Fonts policials han confirmat a betevé que s’ha fet una operació policial aquest matí i els Mossos han denunciat 15 persones per “incomplir l’ordre de confinament“. A banda, l’ACN informa que la Policia Nacional ha obert expedient d’expulsió a tres delinqüents multireincidents que seran deixats en llibertat perquè la crisi del coronavirus ha fet tancar el CIE de la Zona Franca i i els jutges no poden ordenar vols de deportació.

El portaveu d’Irídia, Andrés García Berrio, assegura que davant l’emergència sanitària per la covid-19, la població migrant es troba en una situació “absolutament vulnerable” i lamenta que aquests dies s’hagi d’enfrontar a possibles detencions per infringir la llei d’estrangeria. “Cal garantir la seguretat, la tranquil·litat i la salut de totes les persones”, diu García Berrio. Davant d’aquest escenari, Irídia demana a Ajuntament, Generalitat i Estat que revisin aquest tipus d’actuacions policials i que garanteixin que no es tornaran a produir mentre duri la pandèmia.

El CIE de la Zona Franca continua tancat

Les restriccions de mobilitat decretades per la crisi del coronavirus van obligar la Policia Nacional a tancar el CIE de la Zona Franca, unes instal·lacions que encara ara continuen sense obrir. El centre de defensa dels drets humans creu que per aquest motiu l’actuació policial “manca encara més de sentit legal”.