Des d’aquest dimarts, 14 d’abril, dia en què es va acabar el confinament total pel coronavirus, alguns treballadors han tornat a la feina, com els de la construcció. Tot i que l’obra pública barcelonina està aturada, la privada no i no a totes es respecten ni se segueixen les normes de seguretat. En un recorregut aquest divendres per algunes obres de la ciutat -sense valor estadístic significatiu- un equip de betevé ha pogut comprovar que, en alguns casos, no es mantenen les distàncies de seguretat i no tots els treballadors fan un ús correcte de les mascaretes.

Tot i que la majoria de les empreses constructores ha destinat els recursos necessaris per a la protecció dels seus treballadors, n’hi ha que no ho han pogut fer.  Són majoritàriament les empreses petites, normalment subcontractades en una obra de gran abast. La secretària general de la Construcció de Comissions Obreres, Aurora Huerga, reconeix que “és veritat que hi ha empreses constructores que estan donant tots els EPIS necessaris perquè els operaris puguin desenvolupar la seva feina, però en la cadena de subcontractació, hi ha empreses petites que no poden oferir els estris necessaris de protecció als seus treballadors”.

Falten mascaretes

Des de la UGT han asseguren que moltes empreses han canviat la manera d’organitzar les activitats i els mateixos torns de treball. La secretària de Salut Laboral de la UGT, Antonia Fuentes, explica que s’han trobat  amb “treballadors i directius molt conscienciats amb la seguretat, tot i que no es pot generalitzar”. 

Però apunta una part negativa. No hi ha mascaretes suficients. No se’n troben. I això suposa un problema perquè “en les obres es fan moltes tasques en què el treballador ha d’estar a una distància molt curta del seu company. De vegades a menys d’un metre.”  Malgrat tot, l’ús de mascaretes és recomanable però no una obligació. Es tracta d’una mesura complementària”, segons que assegura Antonia Fuentes.  Per a la mateixa secretària de Salut Laboral de la UGT, les mesures més eficaces són la distància de seguretat, la higiene i la desinfecció. I si no hi ha possibilitat de mantenir la distància, aquella activitat s’ha de deixar per a més endavant.

Des del mateix sindicat, la responsable del sector de la Construcció de la UGT de Catalunya, Juani Arenas, considera que, en termes generals, s’estan respectant les normes d’higiene i seguretat. Afirma que les empreses “s’han preocupat i han aplicat els protocols” i que “el primer de tot és la seguretat i la salut dels treballadors”. Reconeix que algunes organitzacions subcontractades han tingut problemes per trobar mascaretes però els les han proporcionat aquelles empreses que els han encarregat la feina. També explica que moltes activitats “s’han replantejat de nou i que algunes s’han deixat per quan es puguin dur a terme”. 

El risc zero no existeix

Sigui com sigui, la seguretat no existeix al 100 %, segons  que reconeix el president de la Cambra de Contractistes. Joaquim Llansó afirma que les empreses ja tenien necessitat de tornar a l’activitat perquè les “empreses mitjanes i les petites, sobretot, necessiten, lògicament, facturar” i que “no hi ha més remei que tornar a l’activitat”, tot i que es farà “amb la màxima cura” i “a poc a poc”.

Des del sindicat Comissions Obreres, la Secretària General de la Construcció, Aurora Huerga, adverteix als treballadors que “el primer és la seva salut  i que han de treballar amb condicions. Han de tenir present el distanciament social i que sense EPIS no es pot treballar ni en la construcció ni enlloc.”