La pandèmia del coronavirus va agafar la residència Olivaret, a la Dreta de l’Eixample, amb un ancià amb símptomes i 15 treballadors de baixa per sospita de covid-19. Han hagut de fer mans i mànigues per frenar el virus, i aquesta setmana han pres la iniciativa: han comprat proves de PCR a un laboratori privat, just abans que el Govern espanyol anunciés que les intervenia.

Segons Mar Pastor, infermera i subdirectora de la residència, “hem decidit prendre la iniciativa perquè la Generalitat està arribant molt tard. Ens va contactar un laboratori privat oferint-nos fer les PCR […] i vam tirar pel dret”. Des que es va decretar l’estat d’alarma, dos residents han mort per la malaltia i un altre s’està recuperant en un centre sociosanitari.

La residència Olivaret, al número 2 de la plaça de Tetuan

Ja en tenen els resultats: dos positius més i, a partir d’ara, poden aïllar els ancians amb evidències i protegir els que no estan contagiats. Segons la direcció de la residència, però, s’han gastat gairebé 5.000 euros ─a banda del personal, al centre hi ha ara 16 residents─ en les proves PCR i a aquest import cal sumar-hi la despesa en material de protecció per a treballadors.

“El que veiem és que la gent està morint”

Hi fan front com poden, sobretot amb l’ajuda de les famílies. Cadascú ha pagat la PCR per al familiar que tenen al centre. “Ara sí que sabem com està realment la residència, estaven treballant a cegues. Feia un mes que ho estàvem demanant a l’Administració… no han estat a l’altura i el que veiem és que la gent està morint“, explica Toni Garcia, un dels familiars.

Qui també els dona un cop de mà amb el material de protecció és el comerç del barri, que els ha fet donacions, per exemple, de mascaretes. Pel que fa a les PCR, no ha estat fins ara, un mes després de l’inici de l’estat d’alarma, que Salut ha anunciat que farà unes 20.000 PCR als geriàtrics. Amb tot, a l’Olivaret ho tenen clar: el coronavirus ha destapat la realitat de les residències. Un sector “precari” i sovint invisibilitzat.