Van rebre la notícia que havien de deixar urgentment casa seva dilluns a la tarda. I aquest dimarts, a les 20 h, s’ha acabat el termini de sis hores que els han donat els Bombers per recuperar les pertinences més imprescindibles. Les 19 famílies desallotjades al passatge de Sigüenza, al Carmel, per la necessitat d’enderrocar imminentment tres edificis ruïnosos adjacents als seus no han pogut treure, per seguretat, ni els mobles grans ni els electrodomèstics. I no saben, de fet, si els podran salvar.
“És absolutament impossible treure-ho tot en sis hores”, es queixa Manuela Lorente, filla de la propietària d’un pis del número 91 del passatge. Lloga l’immoble a una família ucraïnesa que per exemple ha hagut de deixar a dins, diu, “un televisor nou encara per desembalar”. A la família l’han reallotjada els Serveis Socials municipals en un centre d’emergència de forma provisional.
La mare de José Manuel Écija és veïna d’un altre bloc afectat, el del carrer de Sigüenza, 91, i la mudança forçada també els ha comportat un maldecap. “Ens hem d’endur el seu llit articulat i una bombona d’oxigen que nosaltres no podem manipular”, explica el José Manuel.
Un efecte dòmino
Els fets s’han precipitat després que dilluns es detectés un deteriorament dels tres blocs del passatge que ja estaven buits des de l’agost (passatge de Sigüenza, 93, 95 i 97-99). Estava previst enderrocar-los aquest juny, però les obres es van aturar perquè podien posar en risc altres finques.
Ara s’hauran d’enderrocar de forma urgent i d’aquí ve el desallotjament preventiu dels blocs més propers (passatge de Sigüenza, 91 i 101, i carrer de Sigüenza, 91). “Fa mesos que això està afectat, podrien haver tingut una mica més de previsió i d’empatia i donar més temps per treure les coses”, recrimina Lorente.
S’acceleraran les expropiacions
El que ja ha confirmat l’Ajuntament és que dues de les finques desallotjades ara (les del passatge) seran expropiades amb caràcter d’urgència. El procés s’iniciarà al setembre i es preveu que acabi a començaments de l’any que ve. “Volem prevenir ensurts, no volem que això ens torni a passar”, ha explicat la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón. La zona està afectada des de fa anys per un planejament urbanístic.
Se seguirà, de fet, el mateix procediment que en els edificis desallotjats l’estiu passat. Roberto Martín n’era veí i reclama més explicacions sobre el preu al qual s’ha taxat el seu pis: “Ens proposaven un valor de 39.700 euros i necessitem saber per què s’ha valorat d’aquesta manera”.