El 2022 es compliran 100 anys de l’obertura al públic del Parc Güell. Per això, l’Ajuntament s’ha proposat celebrar l’efemèride amb un bon grapat de mesures que pretenen recuperar l’ús de l’espai per part dels veïns. El govern ha presentat aquest dimarts un pla estratègic que planteja 178 actuacions petites, amb una inversió durant cinc anys de 24,9 milions d’euros.

El Güell és el segon parc més gran de la ciutat, després de Collserola, i rep nou milions de visitants cada any i la tendència és a l’alça. Per reduir-ne la massificació, l’Ajuntament proposa reduir la promoció turística que se’n fa, augmentar la taxa del permís per gravar-hi pel·lícules i fer campanyes de comunicació per conscienciar sobre els problemes de la massificació. També es proposa fer avisos al metro quan hi hagi un excés de visitants, posar-hi més personal d’atenció al públic i regular l’accés al Turó de les Tres Creus en moments d’alta ocupació.

Per recuperar l’ús social del parc, l’Ajuntament vol impulsar noves activitats culturals i de lleure , tot millorant la senyalització dels camins i dels itineraris veïnals i dedicant algunes hores a la zona regulada a usos ciutadans. També proposa obrir-hi un centre per als voluntaris i un altre d’informació i divulgació i crear tres parcs al voltant. A més, la idea també és millorar el programa Gaudir més, de manera que sigui més fàcil inscriure-s’hi i poder entrar a la zona regulada amb un sistema de lector digital de l’empremta sense haver de fer cua.

Un altre àmbit d’actuació és el de la mobilitat a l’entorn del parc. Segons les dades de l’Ajuntament, el 60 % dels turistes que s’hi acosten arriben amb transport públic (metro o autobús), el 32 % hi va amb autocar discrecional i només el 10 % amb el bus turístic. En aquest sentit, la idea és modificar les línies de bus urbà de manera que no estiguin orientades a arribar al parc i atenguin les necessitats veïnals. Es preveu canviar de lloc les parades de bus de la carretera del Carmel i s’estudiarà la possibilitat d’oferir un servei de bus llançadora per accedir al parc. També es volen fer reformes urbanístiques per descongestionar els carrers de l’entorn més saturats.

L’Ajuntament també vol ampliar la vida cultural del parc i, per aconseguir-ho, vol crear un centre d’interpretació que generi una oferta pròpia i alhora ajudi a descongestionar la zona monumental i optimitzar les visites guiades per evitar aglomeracions. Finalment, en els propers anys, també es vol crear un ens de governança nou, que reuneixi els diferents actors implicats en la gestió del parc.