A l'entrada de la botiga Apple, al passeig de Gràcia, troben connexió wifi gratis. Per això, alguns dels joves, com l'Ayou, hi passen cada dia una estona. N'hi ha que malviuen al carrer i d'altres, com ell, dormen a un centre de menors tutelat. L'Ayou va arribar de Tànger, dins el xassís d'un camió, quan tenia nou anys. Ara en té 17 i admet que consumeix cola des que vivia al Marroc. "Ahí no te hacen mucho caso. Te dejan ahí, te dejan hacer lo que quieras, la cola, si te mueras, da igual. Yo consumo cuando estoy mal. Te ríes solo, a veces hablas solo, sin enterarte, te hablas sin enterarte, no te enteras de nada." La resta del dia volten pel barri de Santa Caterina i alguns, segons els veïns, dormen en solars com aquests on hi ha matalassos i mantes, entre deixalles i diversa brutícia. MARTA MARTORELL / ANDRÉ ROSEIRA "Tant els veïns com els comerciants del voltant de la plaça del Pou de la Figuera demanen que aquesta situació se solucioni aviat. Denuncien que part d'aquests menors protagonitzen problemes de seguretat a la zona, com ara furts." CARMEN HIDALGO, presidenta de la Coordinadora de Veïns del Casc Antic "Procurarem ajudar-los perquè són criatures. Ara, estem en contra de les estrebades, dels robaments i de la inseguretat que causa al barri. Nosaltres ajudem amb un got de suc, de llet, galetes, el que tinguem." Entre els veïns i els nens, educadors socials com ells tres, que són de la Fundació Adsis, treballen amb l'acompanyament d'alguns d'aquests joves. Aquesta tarda han muntat un taller de funambulisme amb un objectiu concret. MARGARITA CABRERA, educadora de carrer de la Fundació Adsis "Es una herramienta para captar a los menores y que después vengan a la associación y los podamos ayudar." A primera hora de la tarda, no s'ha acostat ningú d'ells. La majoria es nega a sortir davant de càmera, ja que als darrers dies no els ha agradat ser el focus d'atenció de mitjans.

La presidenta de la Coordinadora de Veïns del Casc Antic, Carmen Hidalgo, explica que hi ha tardes que un grup de joves va a la seu de l’entitat i els donen berenar com ara sucs, llet o galetes. “Procurarem ajudar-los perquè són criatures però estem en contra de les estrebades, dels robaments i de la inseguretat que causa al barri”, assegura Hidalgo.

Enmig dels veïns i els joves, diverses entitats socials treballen per acompanyar aquest grup de nois, majoritàriament, que malviuen al carrer i esnifen cola. És el cas de la Fundació Adsis, que treballa amb majors d’edat. Entre les tasques que duen a terme, organitzen activitats a la plaça del Pou de la Figuera dos cops per setmana. Aquest dimecres han fet funambulisme amb l’objectiu de “captar els menors i que després venguin a la associació i els puguem ajudar”, assegura una de les educadores de carrer, Margarita Cabrera.

Una addicció que ve del Marroc

Es calcula que aquest any han arribat a Catalunya 485 menors no acompanyats. Un 10 % d’ells, però, tenen addicció a la cola. Per això, properament, la Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA), juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, posaran en marxa un centre de dia especialitzat en addiccions. BTV ha pogut parlar amb un dels nois. És l’Ayou, que assegura que consumeix cola “quan està malament” i que ho fa des que vivia al Marroc ja que “allà et deixen fer el que vulguis, la policia no diu res”, assegura el noi.