Tres anticiclons i una gran borrasca. No, no és l’inici de cap acudit, és la situació actual i són els protagonistes principals del canvi de temps dels propers dies en àmbit continental.

Una potentíssima borrasca associada a una gran bossa d’aire fred circula, de moment, lluny de casa nostra, cap a Islàndia. Associats a aquesta gran borrasca, diversos sistemes frontals. El primer, divendres, poc actiu. El segon, diumenge, també amb poca activitat pel que fa a la pluja, però de gran importància.

Serà aquest front (el de diumenge) el que obrirà les portes que la gran massa d’aire fred en capes altes pugui arribar a la península. I a partir d’aleshores, tot un ventall de possibilitats i d’opcions perquè es puguin formar borrasques a casa nostra. De fet, són molts els models meteorològics que apunten la formació contínua de baixes pressions a l’entorn peninsular i que anirien creuant el territori d’oest a est durant gairebé tota la setmana vinent.

Serà una situació força estacionària. Dies i dies en què es podran generar aquestes borrasques al nostre voltant. I és aquí on els anticiclons, masses d’aire molt més estables i difícils de bellugar, tenen més a dir. La possible unió de l’anticicló Rus, el de Groenlàndia i el de les Açores mantindrà un bloqueig que impedirà que aquesta gran zona inestable es pugui bellugar gaire.

Serà una setmana meteorològicament interessant a l’Europa occidental, on es podran veure temporals de pluja, vent i mala mar.

A Barcelona els models indiquen una setmana vinent molt insegura, amb nombroses possibilitats de veure pluja diversos dies de la setmana vinent. La quantitat i intensitat dependrà encara del moviment final de les borrasques que s’han de formar a les nostres latituds, però per a això encara cal esperar uns dies. Tot i així, la tendència és clara cap a una segona quinzena de novembre bastant humida i una mica més fresca.