La demanda de la síndica sorgeix arran de sis queixes que mostraven preocupació per l’actuació dels educadors de carrer a Barcelona. Aquestes reclamacions afirmen que els joves estrangers indocumentats i no acompanyats són posats a disposició de la fiscalia en lloc de la DGAIA. Per això, Maria Assumpció Vilà denuncia que es podrien estar donant situacions de desprotecció a causa d’errors en la determinació de l’edat dels menors ja que “poden tenir aparença de grans”.

“Cal elaborar un nou protocol d’actuació a Barcelona”

La defensora barcelonina també ha suggerit elaborar un nou protocol amb la DGAIA. Segons la síndica, l’Ajuntament aplica el protocol existent i disposa de personal professional específic en l’atenció dels menors però ha opinat que “hauria de posar més èmfasi en la responsabilitat que té” per protegir-los. Vilà ha demanat que els Serveis Socials designin un professional de referència per a cada nen o adolescent localitzat “perquè avaluï la seva situació i en faci el seguiment posterior”.

Un total de 485 menors estrangers han arribat a Catalunya sols i sense documentació entre gener i octubre de 2016, una xifra a l’alça que la síndica de greuges ha posat al damunt la taula per demanar més recursos a l’Ajuntament en matèria d’atenció i prevenció. La demanda de Vilà arriba quatre dies després que el consistori i la DGAIA hagin anunciat la posada en marxa d’un centre de dia per atendre els menors addictes a la cola.