“En aquests dos minuts de silenci hem de procurar escoltar el més lluny possible.” Després ho han apuntat en una llibreta. És una de les activitats que fan els alumnes de l’Escola la Llacuna del Poblenou durant la Setmana del Silenci. SIMÓ SANINO, alumne “Em sembla molt bé perquè estem patint la contaminació acústica i també hem d’aprendre una mica a relaxar-nos.” ELENA SABATER, alumna “Jo crec que hauríem de fer més silenci perquè sempre quan estem treballant tothom està cridant o parlant molt fort i costa concentrar-se.” Un dels objectius de la iniciativa és fer reflexionar els estudiants sobre el soroll i l’estrès de la vida actual. A través de tallers, que varien cada dia, i d’intervencions artístiques com aquesta. LOLO & SOSAKU, artistes “Sientes que estas ayudando de alguna manera a un ser humano que va a crecer, que está enriqueciéndose.” També s’ha transformat l’aspecte del centre. La porta s’ha convertit en un cel blau i als passadissos hi ha mapes amb sons que els nens i nenes han de trobar en les diferents aules convertides en, per exemple, un bosc de canyissars. FERRAN GALIMANY, professor de l’Escola la Llacuna “Va sorgir la idea de fer aquest trencament de tota una setmana i tota aquesta explosió artística i aquesta remoguda interior per després seguir-ho treballant tot l’any perquè això no es quedi només en una setmana i ja està.” L’escola ha tingut la col·laboració d’una empresa d’activitats extraescolars del barri i les aportacions fetes en una campanya de micromecenatge per poder finançar el projecte.

Sovint en un món, l’actual, amb tants estímuls, el silenci es passa per alt però des de l’Escola la Llacuna del Poblenou consideren que també és interessant ensenya-ne la importància als alumnes. Es tracta d’utilitzar el silenci com una eina més de l’aprenentatge d’una persona i entendre’l com a senyal d’atenció, respecte, espera, paciència o reflexió.

Per això han organitzat una sèrie de tallers, activitats i intervencions artístiques que durant aquesta setmana substitueixen les classes convencionals. Ho han fet en col·laboració amb una empresa d’activitats extraescolars del barri, Dadà, i gràcies al finançament aconseguit en una campanya de micromecenatge.