FERRAN BUSQUETS, president d'Arrels Fundació "Avui fem aquest acte per commemorar aquestes 36 persones d'aquests sis entitats que s'han mort en els últims 12 mesos i l'objectiu és precisament perquè fa molts anys que ho estem fent internament i hem volgut aquest any fer un pas més i donar a conèixer aquesta situació de tanta gent que es mor, que es mor tan jove, es mor 24 anys, en aquests casos diguem, fins a 24 anys per sota de la resta de la població perquè el que volem és precisament fer veure que dormir al carrer mata, és una vulneració de drets, treu la vida i la redueix considerablement" // "El que es pot fer per evitar que això passi és precisament proporcionar un habitatge a totes aquestes persones, ficar més recursos i ficar més suport a aquestes persones per tal que no passi" // "El fet d'estar aquí a la plaça de Sant Jaume jo penso que també és un acte simbòlic perquè les dues administracions que poden solucionar aquest problema volem fer constar precisament això, que calen més esforços, cal encara molta més feina"

El sistema de protecció social no hauria de deixar que cap persona mori sense llar i en soledat.” Amb aquesta frase, contundent, es pot resumir el contingut del manifest que s’ha llegit en l’acte organitzat per Arrels Fundació per recordar les 36 persones sense sostre que han mort durant els darrers 12 mesos als carrers de Barcelona. Un acte que, fins ara, es feia cada any en la intimitat, però que aquest cop s’ha volgut fer en públic, a la plaça de Sant Jaume, per “treure de la invisibilitat la realitat de les persones que viuen o han viscut al carrer”.

De mitjana, les 36 persones sense llar mortes durant l’últim any a la ciutat han viscut 60 anys, 24 menys que la resta de barcelonins. I és que, segons el president d’Arrels, Ferran Busquets, “viure al carrer deteriora la salut i porta a una mort prematura“. En el manifest que s’ha llegit davant de les persones concentrades, de fet, se les qualificava de “defuncions indecents amb enterraments carregats de solitud en una ciutat que, en els darrers anys, ha vist augmentar el nombre de persones que viuen al ras”.

En aquest sentit, l’entitat ha recordat que “aquesta nit, a Barcelona, 941 persones dormiran a la intempèrie i altres 1.973 ho faran als albergs i recursos públics i privats“. Asseguren que, tot i la feina de l’Administració i del tercer sector, “encara es podria fer més“. Busquets ha admès que el fet que l’acte s’hagi celebrat a la plaça de Sant Jaume “és simbòlic perquè volem recordar a les dues administracions que poden solucionar aquest problema que calen més recursos“. El manifest ho rebla amb aquesta proclama: “Ni a Barcelona ni enlloc: ningú dormint al carrer, ningú morint al carrer!”.