Un grup de veïns del barri de Sants- Badal treballen des del mes de novembre per donar usos veïnals a un solar del carrer de Juan de Sada, que fa anys que està en espera que s’hi executi un pla urbanístic. Històricament, els veïns de la zona havien demanat que s’hi construís una plaça o una zona enjardinada, però un projecte del 2010 va determinar que s’hi farien pisos i una rambla.

Un hort i una zona de jocs infantils

El Dani Duarte, membre de l’assemblea que impulsa la transformació de l’espai, assegura que van entrar-hi el 20 de novembre i, des de llavors, treballen “entre tots els membres de l’assemblea” per decidir què fer amb l’espai.

De moment, estan construint un hort, una zona de jocs infantils i un espai de trobada i concerts. Duarte assegura que tot i que a l’assemblea assisteixen una quinzena de persones, a les jornades de feina dels diumenges s’hi poden concentrar una trentena de veïns.

Un refugi en temps de confinament

El nom El Refugi té un doble significat. Segons Duarte, vol homenatjar el refugi antiaeri de la Guerra Civil que hi ha al mateix carrer de Juan de Sada, però també posa de manifest que “un espai com aquest és un refugi en una època de tancament, de teletreball com l’actual”.

La zona verda, llargament reivindicada

Els veïns del barri de Sants- Badal fa molts anys que reclamen que a la zona s’hi construeixi una plaça o una zona enjardinada per als veïns, en lloc de pisos i una rambla, tal com està previst. A més, durant anys, han denunciat la poca participació que els veïns han pogut tenir en el procés de transformació de la zona. El solar on s’ha instal·lat El Refugi és de titularitat publicoprivada.