Hi han passat pel damunt milers de vegades. Avui, per fi, baixen a l'antic refugi antiaeri del barri. Abans, però, s'han de protegir perquè, ara, s'ha reconvertit en una claveguera. El refugi es va crear el 1936 per protegir els veïns de les bombes. Llavors tenia cinc accessos i s'hi baixava per escales. Ara, s'hi entra per la tapa de la claveguera. L'antic refugi té tres metres d'ample, és recte i per un cantó hi baixen aigües residuals de les cases del carrer. JOSEP PUJADES, Intervencions Arqueològiques ICUB "D'estructura està molt bé, perquè serveix de col·lector, hi ha un trànsit rodat pel damunt. Per tant, no hem de patir per conservar-lo. És d'aquells refugis que es van construir perquè un cop acabada la guerra es convertís en col·lector." Veïns com l'Antonio recorden molt bé com era abans. ANTONIO BAÑOS GALCERAN, veí Juan de Sada "Tocava la sirena i tota la gent sortia corrents dient 'al refugi'. Quan ja va passar la guerra, nosaltres els nanos ens dedicàvem a jugar a baix." Ara, que ja hi han baixat, els veïns volen, més que mai, que el refugi es conservi per ser visitat. Creuen que és un bon moment per fer-ho ja que, just en aquesta zona, s'hi ha d'iniciar un pla urbanístic. ISABEL NAVARRO, veïna Juan de Sada "Ha estat impressionant. Després de lluitar des de 2009 insistint que hi havia un refugi... Van negar que hi havia un refugi. Vull dir, va ser una lluita constant." PEPO MEDIAVILLA, AV Badal, Brasil i la Bordeta "S'obren un munt de possibilitats de poder-lo recuperar. No està en mal estat. Tot i que s'està fent servir com a claveguera, es pot desviar la claveguera." De moment, els tècnics de l'Ajuntament estan preparant un estudi de viabilitat del refugi. JORDI MARTÍ, regidor de Sants-Montjuïc "Hi ha voluntat de poder documentar-lo i en un futur veure si finalment el podem conservar perquè es pugui visitar. En aquest moment és prematur." De moment, caldrà esperar el resultat de l'informe tècnic. Tot i això, els veïns no estan disposats a perdre el que ells consideren que és la memòria històrica del barri.

Segons els arqueòlegs, es tracta del refugi número tres, del total de 1.400 que es van construir a Barcelona per protegir els ciutadans de les bombes. Tenia una forma recta bastant característica i ramificacions als costats coincidint amb els carrers. Asseguren que ja es va construir amb la idea que, amb el temps, acabés aprofitant-se com a claveguera. Quan estava en ús tenia cinc portes arran de terra per facilitar-hi l’entrada dels veïns. No se sap exactament quantes persones hi cabien, perquè el refugi s’omplia més o menys en funció de les necessitats.

Un cop acabada la guerra, es va convertir en un col·lector i durant anys ningú no hi havia pogut baixar. Els veïns sempre n’han reivindicat l’existència i han demanat a l’Ajuntament, en repetides ocasions, que el conservi. De moment, el districte s’ha decidit a baixar-hi i a fer un informe tècnic en el qual s’estudiarà la viabilitat de conservar-lo i la possibilitat que es pugui visitar.