Els contenidors es netejaran per sota 12 vegades l’any de mitjana. Per fer-ho, l’Ajuntament ha presentat aquest dijous el nou model de vehicles, que anomenen “cranc”, que facilitaran aquesta tasca. Es tracta de set màquines que incorporen un dispositiu per elevar el contenidor i una plataforma on es diposita per netejar-lo. A més, el mateix vehicle també té un dipòsit d’aigua freàtica que s’aplica a pressió per eliminar la brutícia tant de sota com de tot l’exterior del contenidor.

“Aquest vehicle és un prototip i, per tant, ha tingut una evolució d’innovació“, ha explicat Carlos Vázquez, director de neteja i gestió de residus de l’Ajuntament. Els set vehicles “cranc” s’afegeixen a la flota d’11 camions de més de neteja que també fan aquesta tasca d’una manera menys sistematitzada.

12 neteges anuals, de mitjana

Fins ara, la neteja de sota dels contenidors es feia de manera esporàdica, però en el marc del Pla endreça s’ha volgut sistematitzar la neteja de la part de sota i l’exterior dels contenidors i s’ha previst que es faci 12 vegades l’any de mitjana. Tot i això, en algunes zones s’hi podran fer fins a 24 neteges anuals i també s’ha previst un servei d’urgència de retirada de residus atrapats sota els contenidors.

L’Ajuntament preveu que aquestes tasques de neteja representin una millora pel conjunt de l’espai públic. La zona de sota del contenidor s’embruta sobretot per les bosses i els residus que s’hi deixen al voltant, que en aixecar el contenidor per buidar-lo queden atrapats a sota. Per això, l’Ajuntament també demana a la ciutadania que els residus es deixin a l’interior.

Aquest servei de neteja exterior dels contenidors complementa el rentat de l’interior, que també es fa amb un altre model de vehicles específic.