El carrer de la Poesia, al barri de Montbau, tindrà la primera rampa mecànica al carrer de la ciutat. La instal·lació permetrà pujar sense esforç des del passeig de la Vall d’Hebron fins al carrer de Vayreda, un tram de més de 200 metres amb un pendent constant del 10 %. Segons ha pogut saber betevé, el districte d’Horta-Guinardó presentarà properament el projecte executiu de l’obra i es preveu que es comenci a construir d’aquí a un any, el 2025.

La proposta de crear aquesta rampa per a vianants va sorgir de l’Associació de Veïns de Montbau l’any 2017 i de seguida va rebre el suport de l’Ajuntament. Tal com explica el president de l’entitat, Narcís Serrats, “al barri hi tenim una franja molt gran d’habitants que tenen més de 75 anys i que necessiten algun tipus d’ajut en la mobilitat per poder sortir de casa”. Un exemple n’és la Francisca Gálvez, que fa servir un caminador i que no ja no es veu capaç de pujar fins a la part més alta del barri. “Hi ha massa escales i desnivells i moltes persones com jo no podem desplaçar-nos a peu”, afirma resignada. El problema s’accentua amb la manca de comerç i serveis que pateix el barri, fet que obliga molts veïns a baixar fins a altres zones d’Horta i la Vall d’Hebron.

La Francisca Gálvez, veïna de Montbau, té dificultats per desplaçar-se pel carrer de la Poesia

Projecte en dues fases

La construcció de la rampa, que s’ubicarà en paral·lel als Jardins de Montbau, es farà en dues fases. La primera, que anirà des del passeig de la Vall d’Hebron fins al carrer de Joan Sales, s’iniciarà el març del 2025, i tindrà una durada de 12 mesos i un pressupost d’1,6 milions d’euros. La segona, des del carrer de Joan Sales fins a Vayreda, es preveu que comenci el febrer del 2026 i s’allargarà fins a mitjans del 2027, amb un cost de 2,7 milions d’euros. Per tant, en total el cost de la rampa superarà els quatre milions d’euros.

La rampa mecànica tindrà sis trams diferenciats per poder deixar pas per accedir als Jardins de Montbau i a la zona d’habitatges del carrer de Joan Sales. A més, s’intentarà preservar el major nombre de places d’aparcament, ja que, segons un avantprojecte, se’n podrien perdre una vintena. També es vol minimitzar l’afectació en la vegetació, ja que d’entrada es calcula que caldrà sacrificar uns vuit arbres.

Per tot plegat, caldrà suprimir el carril de pujada al carrer de la Poesia, una mesura que obligarà els vehicles que vulguin accedir al barri a fer-ho pels carrers de l’Harmonia o de l’Arquitectura. L’Ajuntament presentarà el projecte definitiu quan tots aquests aspectes estiguin consensuats amb el veïnat.