El districte de Ciutat Vella està renovant totes les papereres i les està substituint per unes de més grans per tal d’augmentar la capacitat de recollida. El canvi forma part del Pla endreça i es durà a terme fins al mes de març. Bàsicament s’estan retirant les papereres més petites i col·locant un model (conegut com a model Barcelona), que té 70 litres de capacitat. En el cas de les papereres dobles, arriba als 220 litres. El consistori, a més, també està instal·lant papereres en 20 espais del districte on hi ha un ús més intensiu.

Imatge de les noves papereres del model Barcelona

Tot plegat suposarà augmentar en un 8 % la capacitat de recollida de residus del districte i recollir fins a 10 tones més de residus cada dia. Ara, la capacitat màxima és de 132 tones i ara se n’arribarà a les 142 de diàries.

Papereres antigavines a la plaça de la Gardunya

Una de les novetats destacades és que s’ha iniciat una prova pilot per comprovar com funcionen les papereres antigavines. L’objectiu és evitar que aquestes aus puguin buidar i abocar els residus a terra. Per això, les noves papereres tenen l’obertura pel lateral. Aquest model s’ha instal·lat a la plaça de la Gardunya, però el consistori no descarta fer-ho en altres punts de la ciutat. Un exemple podria ser el front marítim, on hi ha molta presència de gavines. El regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha destacat que es tracta de fer front a la realitat de la ciutat: “A les muntanyes tenim senglars i a la ciutat també ocells i gavines”.

Imatge de les noves papereres antigavines

A banda d’aquesta prova pilot, se’n farà una altra que consistirà en la instal·lació d’una desena de papereres amb gran capacitat i que incorporen un sistema d’autocompactació. Es posaran en punts del districte on hi ha una gran intensitat d’ús com la plaça Comercial, l’avinguda de la Catedral amb via Laietana, carrer de Valldonzella amb Joaquín Costa, plaça de Sant Miquel, la Rambla, plaça de Vicenç Martorell amb carrer de Ramelleres i la plaça del Mar.

Es renoven les bústies de recollida pneumàtica

A banda de les papereres, l’Ajuntament també renovarà fins a finals d’any 221 bústies de recollida pneumàtica que s’ha detectat que estan en mal estat per la corrosió dels materials. El nou model evita que s’hi puguin llençar elements voluminosos.

Imatge de les noves bústies de recollida pneumàtica a Ciutat Vella

Tenen una obertura vertical, un tirador rodó i un pedal per obrir la porta. A més, disposen d’un sensor que detecta el nivell d’ompliment. L’Ajuntament ha detallat que les bústies que estiguin situades en interior d’edificis o a les façanes, no es canviaran. Tots aquests canvis tenen un pressupost de 2,3 milions d’euros.