carrers barcelona noms dificils enrevessats
Imatge: Paola de Grenet

Barcelona més de 4.000 carrers diversos que travessen la ciutat de mar a muntanya i de Llobregat a Besòs. Costeruts, de baixada, curts i llargs…. i amb mil nom diversos. El nomenclàtor barceloní recorda personatges històrics d’arreu del món, amb cognoms difícils d’anomenar. Tot seguit et mostrem 10 dels carrers de Barcelona amb noms complicats de pronunciar o enrevessats. Descobrim on són i per què es diuen així. Som-hi!

1. Jardins de la Reina Elisabeth Cristina de Brunsvic-Wolfenbüttel 

Agafeu aire si voleu dir d’una tirada el nom d’aquests jardins de Sarrià – Sant Gervasi, a tocar de la ronda de Dalt i el CosmoCaixa. No és fàcil pronunciar el nom d’aquesta emperadriu austríaca del segle XVIII!

2. Carrer d’Abd el-Kader

Ubicat al Baix Guinardó, al tocar del Parc de les Aigües, aquest carrer empinat amb nom d’origen àrab recorda qui va ser el fundador de la nació algeriana i líder de la resistència durant l’ocupació francesa al segle XIX.

3. Carrer de Hartzenbusch

Al cor de la Bordeta hi ha aquest carrer que ret homenatge a l’escriptor Juan Eugenio de Hartzenbusch (Madrid 1806-1880), autor de ‘Los amantes de Teruel’. Ben pocs saben dir el nom bé a la primera!

4. Carrer de Carme Karr

L’escriptora barcelonina Carme Karr és homenatjada amb aquesta via de Sarrià. Va defensar la millora de l’educació de les noies i va fundar el 1913 La Llar, primera residència per a professors i estudiants. Poca broma!

5. Carrer de Conrad Xalabarder

Aquesta via a les Corts recorda el metge que va dedicar tota la vida a combatre la tuberculosi. Abanderat dels estudis de microscòpia electrònica, ara alguns dubten entre dir-li Cónrad o Conrád i no tenen clar com accentuar Xalabarder.

vista àeria Barcelona
Foto: Vicente Zambrano

6. Carrer d’Elisabeth Eidenbenz

Qui no sàpiga parlar alemany ho té difícil per llegir ràpid el nom d’aquesta via que recorda la mestra i infermera impulsora de la cèlebre Maternitat d’Elna, on va ajudar refugiades espanyoles que van fugir a França durant la Guerra Civil i també mares jueves que posteriorment van fugir dels nazis.

7. Carrer dels Lamote de Grignon

Aquest carrer de Pedralbes recorda els Lamote de Grignon, pare i fill, tots dos músics barcelonins amb un cognom complex de pronunciar. En el cas del progenitor, Joan Lamote, va ser fundador i director de l’Orquestra Simfònica de Barcelona.

8. Plaça de Pieyre de Mandiargues

I de Pedralbes al Raval, on trobem aquesta plaça que recorda l’escriptor francès André Pieyre de Mandiargues, que mentre va estar-se a Barcelona va escriure ‘Al marge’, una novel·la ambientada al barri Xino.

9. Carrer del Doctor Zamenhof

El polonès de nom impronunciable Lejzer Ludwik Zamenhof va ser el creador de l’esperanto, la llengua artificial creada per comunicar-se universalment. Ara se’l record a aquest carrer de Sant Martí.

10. Carrer de Fastenrath

Aquesta costeruda via del Carmel recorda l’hispanista alemany Johannes Fastenrath. Ben pocs sabrien dir bé el nom a la primera!!

Si encara t’has quedat amb ganes de descobrir carrers amb noms complicats, aquí en tens més: carrer de Pirozzini, carrer de Lohengrin, carrer d’Olympe de Gouges, carrer de’n Panxampla o passatge de Lluís Cutchet.