nova variant covid BQ.1 òmicron

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que s’ha detectat una subvariant nova de la covid, la BQ.1 d’òmicron, a les aigües residuals de Catalunya. Ho ha explicat en una entrevista a RAC1. Ara bé, ha assegurat que no s’ha detectat en cap persona i que a vegades es troben variants en aigües residuals que després no tenen cap repercussió clínica. Segons ha dit, “estarem amatents” amb la nova subvariant, que seria més transmissible, “però no necessàriament més greu”.

“És probable que hi hagi una onada de covid”

Sobre la situació actual de casos de covid a Catalunya ha explicat que “estem a nivells baixos“. Ara bé, ha avançat que s’espera un increment de covid, perquè les temperatures baixaran i hi haurà més activitat en espais tancats que afavorirà la transmissió del virus, i admet que és probable que hi hagi una nova onada de contagis. Tot i això, s’espera que tingui “poca repercussió assistencial“.

La secretària de Salut Pública ha fet una crida a la vacunació i ha anunciat que s’han posat 215.449 dosis de record de la vacuna en les últimes setmanes. “Els menors de 60 anys que tenen condicions de risc, com ara diabetis, problemes cardiovasculars, respiratoris o càncer, també estan cridats a vacunar-se”. 

“No és el moment més idoni”

Pel que fa al debat de la mascareta al transport públic, la secretària ha dit que amb la baixada de les temperatures a la tardor “no és el moment més idoni” per retirar-la. Ha defensat que la mascareta només és obligatòria en entorns molt delimitats —transport públic i entorns mèdics—. “Tampoc no costa tant” dur-la posada, ha manifestat.