El veïnat de la cimentera Lafarge, tant els de Montcada com els del nord de Nou Barris, veuen més possible que mai el tancament de la fàbrica, que des de fa més de 10 anys també es dedica a la incineració de residus. Després de diverses sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, fa un any i mig que la planta està operant sense autorització ambiental.

La Generalitat va presentar-hi un recurs de cassació i treballa amb l’empresa per regularitzar la situació per tal de salvar una planta amb una plantilla de 300 persones, que viuen amb preocupació el procés. Els veïns s’oposen a la nova autorització ambiental i recullen signatures des de fa setmanes per pressionar el govern. De moment en tenen 1.300 en format físic i més de 700 a Change.org, sobretot de Montcada però també de la Zona Nord de Nou Barris.

Foto feta pels veïns al fum emès per Lafarge

De fet, el veïnat critica el paper de la Generalitat. “Afavoreix una de les parts tornant a tramitar  l’autorització mediambiental quan, a més, creiem que no es pot renovar un permís que no existeix. I si se’n vol fer un de nou, hi ha una moratòria de la Generalitat per crear incineradores. Per tant, no es pot fer”, afirma José Luis Conejero, de la Plataforma Antiincineració i de l’AV Can Sant Joan (Montcada). També critiquen i posen en dubte alguns aspectes i dades de la documentació amb què es treballa.

Preocupació veïnal sobre els riscos per a la salut

La Lafarge es va inaugurar fa un segle, però en aquest temps al seu entorn ha augmentat la població. I a aquesta població els preocupa sobretot com poden afectar les emissions de la fàbrica la salut, especialment pel que fa a afeccions pulmonars i càncer, un risc que els veïns fixen, després de llegir un estudi del 2013 de la Universitat Carlos III, en un radi d’uns cinc quilòmetres, que inclouen part de Nou Barris, en especial, Vallbona, Torre Baró i Ciutat Meridiana. 

Sobta molt que en ple segle XXI es permeti aquest tipus d’indústria prop de tanta població”
Mònica Palet, Associació Ecoveïnal Vallbona

”Des de petites sabem que som dins l’àrea d’evacuació en cas d’emergència química. Fa 50 anys no es pensava que la cimentera i ara incineradora afectés la salut, però avui dia som més conscients que les partícules químiques poden ser perjudicials. Hem demanat dades sanitàries per analitzar-ho, però no les hem aconseguit”, afirma Mònica Palet, de l’Associació Ecoveïnal Vallbona.

Preocupació també a la plantilla

A l’altra banda, patronals i sindicats de la indústria del ciment reclamen a la Generalitat tot el contrari, una solució ràpida, amb l’adequació de l’autorització ambiental integrada (AAI) per tal que la planta pugui seguir operant i es mantinguin els 300 llocs de treball. El comitè d’empresa ja s’ha mobilitzat per lluitar per la continuïtat de LafargeHolceim a Montcada i assegura que tot “ve d’un error en la tramitació ambiental per part de la Generalitat”.