L’Hospital Vall d’Hebron rep pacients de tot l’estat amb defectes ossis massius per tractar-se amb la tècnica de la osteogènesi a distracció. Són pacients que han patit fractures d’ossos complexes fruit, per exemple, d’un accident de trànsit o d’una caiguda a gran altura, i que sovint s’han hagut de sotmetre a diverses operacions per curar la infecció o reconstruir l’extremitat. Tot plegat, a vegades sense èxit, fet que comporta haver d’amputar el membre danyat. En canvi, la osteogènesi a distracció permet salvar aquestes extremitats.

La tècnica consisteix a fixar l’os danyat i fer una o diverses fractures controlades en una zona sana. A partir d’aquí, el fragment d’os es mou un mil·límetre al dia i en la zona de la fractura s’hi va creant os nou. “Som capaços de regenerar l’os a una velocitat d’un mil·límetre al dia“, explica el doctor Luis Carrera, cirurgià ortopèdic del Vall d’Hebron.

Aquesta complexa tècnica requereix una única intervenció al quiròfan i que el pacient quedi ingressat uns dies a l’hospital. A partir d’aquí, però, ja no s’ha de tornar a operar i aquests desplaçaments d’un mil·límetre de l’os els pot fer el mateix malalt des de casa seva a través de l’estructura exterior que el subjecta. “Aquesta tècnica ens permet reconstruir defectes ossis pràcticament de qualsevol grandària”, relata Pablo Corona, cirurgià ortopèdic i responsable d’aquest tipus de procediments a l’hospital barceloní.