Cirurgians del Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l’Hospital Vall d’Hebron han enregistrat una intervenció de pròtesi de maluc amb realitat virtual. Ho han fet amb sis càmeres, situades a diversos punts del quiròfan, que han gravat de forma simultània. El vídeo resultant serveix a altres metges per familiaritzar-se amb l’espai i completar la seva formació.

Els impulsors del projecte són els doctors Alejandro Hernández i Víctor Barro, metges de l’hospital. Segons expliquen, la gravació proporciona una visió completa del quiròfan i permet als metges aprendre dels cirurgians experts. Per això, diuen, és una eina molt útil per a la formació del personal sanitari, ja siguin metges que busquen millorar la tècnica o residents en formació. És especialment vàlid per a l’aprenentatge a distància.

Realitat virtual també per als pacients

Segons Hernández i Barro, la realitat virtual també es pot aplicar als pacients. Per aquest motiu, treballen en un nou vídeo de 360 graus per explicar el procés anterior i el posterior a la intervenció quirúrgica. Aquesta gravació pot ajudar els pacients a conèixer amb antelació què hauran de fer per recuperar-se de forma més ràpida.